29.01.2017 16:24

Assaidi matchwinner bij rentree in Eredivisie

Dylan Seys (m.) heeft zijn ploeg FC Twente al vroeg op voorsprong gezet in de wedstrijd tegen PEC Zwolle. De middenvelder viert het feestje met het uitvak. (29-01-2017)
Dylan Seys (m.) heeft zijn ploeg FC Twente al vroeg op voorsprong gezet in de wedstrijd tegen PEC Zwolle. De middenvelder viert het feestje met het uitvak. (29-01-2017)

FC Twente kwam zondagmiddag vroeg op voorsprong via Dylan Seys, wat PEC Zwolle snel repareerde via Queensy Menig. De thuisploeg had echter geen antwoord op het zondagsschot van Oussama Assaidi, die bij FC Twente bij zijn rentree drie punten bezorgt.

FC Twente had slechts acht minuten nodig om op voorsprong te komen in Zwolle. Aan de rechterkant van het veld werd vleugelaanvaller Dylan Seys aangespeeld door Joachim Andersen. De behendige Belg kapte eenvoudig zijn directe man uit, waarna hij besloot om PEC Zwolle-doelman Mickey van der Hart voor het eerst in de wedstrijd te testen. De bal verdween uiteindelijk, via het uitgestoken been van PEC Zwolle-verdediger Ted van de Pavert, in het doel: 0-1.

Direct na de openingstreffer nam PEC Zwolle het initiatief in eigen huis over, wat in de 31ste minuut resulteerde in de 1-1. Een diepe steekpass van Mustafa Saymak over de rechterkant van het speelveld kwam in de loop van Kingsley Ehizibue. De Nigeriaanse Nederlander snelde weg bij Jeroen van der Lely en legde terug op de rand van het zestienmetergebied, waar Queensy Menig de bal al opwachtte. Zijn schot met rechts belandde keurig in de kruising, waarmee Menig de stand rechttrok.

Nog geen honderd tellen na het startsignaal van de tweede helft stond FC Twente ineens met tien man. Nadat Bersant Celina en Danny Holla een onschuldig duel uitvoerden op de achterlijn van PEC Zwolle, gaat laatstgenoemde op de voet van Celina staan. De huurling van Manchester City reageerde hier heel onverstandig op door de rechterkuit van Holla aan te tikken. Ondanks dat Holla geen kick gaf, bestraft scheidsrechter van den Kerkhof de overtreding met een rode kaart.

Toch wisten de Tukkers met een man minder opnieuw op voorsprong te komen. Door een communicatiefout achterin tussen Dirk Marcellis en Van der Hart kon de goalie van PEC Zwolle de bal alleen maar wegtrappen. De bal bereikte de voeten van FC Twente-aanvaller Oussama Assaidi, die daar wel raad mee wist. Met een bekeken lob van bijna veertig meter verschalkte hij Van der Hart en zette zo de 1-2 op het scorebord.

De thuisploeg kreeg in het resterende half uur nog meer dan genoeg kansen om de gelijkmaker binnen te prikken. Talloze voorzetten van Bram van Polen en Django Warmerdam bereikten de aanvallers wel, maar stuk voor stuk werden de kansen verprutst. Hierdoor bleef FC Twente overeind en was Assaidi bij zijn terugkeer in de Eredivisie direct matchwinner.

Ron Jans ziet dus dat zijn PEC Zwolle de zege tegen ADO Den Haag niet kan doortrekken. Na de nederlaag van zondagmiddag bevinden de Zwollenaren zich nog steeds in de gevarenzone. De komende weken zijn dan ook cruciaal voor PEC Zwolle. Met wedstrijden tegen Sparta Rotterdam en NEC op het programma wordt het aanhaken of afhaken. FC Twente faalt niet en houdt aansluiting bij de subtop van de Eredivisie. Eerder in het speelweekend zag het al FC Utrecht winnen en sc Heerenveen dure punten verliezen tegen FC Groningen. Ook loopt FC Twente drie punten in op AZ, dat met 2-1 verloor op bezoek bij Vitesse.

Door: Maarten Elst

Eredivisiepoule
Nieuws: Voetbal Headlines.nl | Voetbal Headliner