04.02.2017 22:34

Excelsior pakt punt bij futloos Groningen

Desevio Payne (r.) probeert de bal te ontfutselen van Terrel Ondaan (l.) tijdens het duel tussen FC Groningen en Excelsior. (04-02-2017)

Een teleurstellend FC Groningen is zaterdagavond niet verder gekomen dan een 1-1 remise tegen Excelsior. Anouar Hadouir zorgde in een laat stadium voor de terechte gelijkmaker voor de Kralingers.

Men verwachtte van middenmoter FC Groningen vooraf dat het initiatief zou nemen tegen degradatiekandidaat Excelsior. Coach Ernest Faber kondigde dan ook aan dat hij lef en een hoog tempo wilde zien. Daar kwam in de eerste helft helemaal niets van terecht. Excelsior had de noorderlingen stevig in de tang en kwam niet één keer in de problemen in het eerste bedrijf. De enige kans voor de thuisploeg was van Samir Memišević, met een gekeerd afstandsschot.

Excelsior zette goed druk en was rustig in de opbouw, maar ook de Kralingers kwamen niet tot goed uitgespeelde mogelijkheden in de aanval. Net als Groningen waren ze voorin net niet scherp genoeg. Zo bleef het bij 0-0 in de eerste helft, en kon het tweede bedrijf alleen maar meevallen. Dat bleek al binnen drie minuten. Milan Massop, die in de basis stond door het ontbreken van Jurgen Mattheij, gaf door dom vasthouden een penalty weg aan Groningen. Mimoun Mahi maakte dankbaar gebruik van dat cadeautje en schoot onberispelijk in de bovenhoek, waardoor de bevrijdende 1-0 viel voor het thuisteam.

Zo was de beurt aan Excelsior, dat tot de 1-0 zo georganiseerd en foutloos opereerde. De Kralingers herpakten zich wel redelijk en kwamen naarmate de tweede helft vorderde steeds dichter in de buurt de gelijkmaker. Na ruim een uur spelen was Luigi Bruins dichtbij met een kopbal van dichtbij, vijf minuten later stuurde Hicham Faik nog een waarschuwing door de bal van afstand op de kruising te krullen. De uitploeg klopte steeds nadrukkelijker aan de deur.

In de tachtigste minuut viel dan eindelijk die gelijkmaker voor Excelsior. Anouar Hadouir, die er nog maar een paar minuten in stond, scoorde met een heerlijk afstandsschot. De middenvelder mikte de bal van een kleine dertig meter tegen de binnenkant van de paal en in het doel. Hij maakte daarmee zijn tiende goal tegen Groningen in zijn carrière, zeven meer dan tegen welke andere ploeg dan ook.

In de absolute slotfase was het de Groningse equipe die nog een poging deed om tot een winnende treffer te komen. De grootste kans was uiteindelijk voor Kasper Larsen, die net naast kopte. Zo bleef het uiteindelijk bij 1-1 in het Noordlease Stadion, een terecht eindresultaat. Groningen heeft genoeg om over na te praten na deze moeizame wedstrijd en weet de druk vooralsnog niet op de subtop te zetten. Excelsior pakt met de remise een punt op de concurrentie, maar moet nog afwachten hoeveel dat gaat betekenen.

Door: Nino Vermeulen