05.02.2017 16:21

Feyenoord boekt belangrijke zege in Enschede

Eric Botteghin is dolblij met zijn treffer (de 0-1) tegen FC Twente. (05-02-2017)

In navolging van Ajax en PSV heeft Feyenoord drie punten overgehouden aan de 21ste speelronde van de Eredivisie. De Rotterdammers hadden het op bezoek bij FC Twente lastig, maar wonnen uiteindelijk met 0-2 door doelpunten van Eric Botteghin en Nicolai Jørgensen.

Giovanni van Bronckhorst kon tegen FC Twente weer beschikken over Karim El Ahmadi, die was teruggekeerd van de Afrika Cup. De motor op het middenveld van Feyenoord keerde in Enschede direct terug in de basis, wat ten koste ging van Jens Toornstra. Vanaf de bank zag Toornstra dat Feyenoord het lastig had in de eerste helft. FC Twente speelde met een gesloten organisatie en was in de tegenaanval een aantal keer levensgevaarlijk.

Toch was de eerste kans van de wedstrijd voor Feyenoord, dat via Botteghin op 0-1 moest komen. De Braziliaanse verdediger slaagde er echter niet om van dichtbij de score te openen. Ook Dirk Kuyt kreeg tot tweemaal toe een aardige kans, maar hij kreeg de bal er niet in. Aan de andere kant kreeg FC Twente via Dylan Seys een enorme kans (over) en werd de doorgebroken Enes Ünal onterecht afgevlagd wegens buitenspel.

Feyenoord was na rust de ploeg die het betere van het spel had. Het lukte de Rotterdammers desondanks nauwelijks om kansen te creëren. Schoten van afstanden leverden de koploper van de Eredivisie niets op, maar een kwartier voor tijd kwam dan toch de bevrijdende treffer. Eljero Elia omspeelde aan de linkerkant Stefan Thesker en gaf een harde en lage voorzet, die bij Botteghin terechtkwam. Waar de verdediger voor rust niet scoorde, schoot hij dit keer wel de bal tegen de touwen.

In de slotfase van de wedstrijd was FC Twente via Ünal, die zijn voet net niet tegen de bal kon zetten, nog eenmaal dicht bij de gelijkmaker. De beslissing volgde kort daarna, toen Jørgensen met een schot in de korte hoek Nick Marsman verraste. Door de overwinning staat Feyenoord nog altijd vijf punten voor op nummer twee Ajax. PSV heeft een achterstand van acht punten op de koploper van de Eredivisie.

Door: Vincent Houttuin