07.02.2017 22:10

Vitesse wil af van boeteclausule GelreDome

De GelreDome ligt er uitstekend bij voor de Eredivisie-wedstrijd Vitesse - AZ. (29-01-2017)
De GelreDome ligt er uitstekend bij voor de Eredivisie-wedstrijd Vitesse - AZ. (29-01-2017)

Eigenaar worden van het stadion GelreDome is een droom voor Vitesse, maar vanwege een boeteclausule is het bijna onmogelijk voor de Arnhemmers om het stadion te kopen. Directeur Joost de Wit wil af van de clausule.

Op 25 maart 1998 werd het stadion in Arnhem, dat ongeveer 75 miljoen euro kostte, opgeleverd. In die tijd werd ook bepaald dat Vitesse een boete van ruim elf miljoen euro moet betalen als het eigenaar van het stadion wilde worden. Via die regeling wilde de gemeente van Arnhem voorkomen dat de GelreDome zijn multifunctionaliteit verloor. De politiek verwachtte dat Vitesse als eigenaar het stadion alleen maar als voetbalstadion wilde gebruiken, waardoor er geen ruimte meer was voor evenementen.

Zodoende kan Vitesse niet meedoen in de race om het eigenaarschap. Belegger Spes Bona, de huidige eigenaar van de GelreDome, is van plan de thuisbasis van Vitesse te verkopen. De Eredivisionist wil graag meedoen in de onderhandelingen, maar dat gaat momenteel dus niet. "We hebben te maken met een boeteclausule van 11,3 miljoen euro die als bepaling is opgenomen destijds. Die willen wij eigenlijk schrappen, omdat het hier om achterhaalde regelgeving gaat", stelt directeur De Wit in gesprek met Omroep Gelderland.

Vitesse betaalt momenteel twee miljoen euro per jaar aan huur om in de GelreDome te mogen voetballen.

Eredivisiepoule
Nieuws: Voetbal Headlines.nl | Voetbal Headliner