11.02.2017 09:09

Ajax-legende Piet Keizer (73) overleden

Piet Keizer op archiefbeeld van Ajax. (01-01-1971)
Piet Keizer op archiefbeeld van Ajax. (01-01-1971)

Voor de tweede keer in een jaar tijd moet Ajax afscheid nemen van een legendarische voetballer. Nadat Johan Cruijff in 2016 overleed is zaterdagochtend bekend geworden dat Piet Keizer op 73-jarige leeftijd overleden is. Keizer vormde met Cruijff en Sjaak Swart de succesvolste voorhoede van Ajax in de clubgeschiedenis. De overleden Keizer leed al enige tijd aan een ongeneeslijke ziekte.

Hij won met Ajax in de jaren zeventig drie keer op rij de Europa Cup I, de voorloper van de huidige Champions League. Hij speelde van 1961 tot en met 1974 voor Ajax, waarin hij tot een kleine vijfhonderd wedstrijden kwam. Keizer mocht in 1972 ook de Wereldbeker voor clubteams omhoog houden, nadat Independiente met 3-0 werd verslagen.

Keizer was een pure linksbuiten die net als Cruijff erg vernieuwend was in het voetbal. Vooral de schaarbeweging wordt aan Keizer gekoppeld. Menig verdediger in die tijd werd in de luren gelegd door de grillige aanvaller. In 1974 zette Keizer na een conflict met toenmalig Ajax-trainer Hans Kraay senior een punt achter zijn carrière, waarna hij zich afzijdig hield in het voetbal.

Pas in 2001 keerde hij in diverse functies terug bij Ajax, in 2010 werd hij benoemd tot erelid van de club. Anderhalf jaar later deed hij echter afstand van die titel uit onvrede over de gang van zaken bij de club. Ajax speelt aankomende zondag tegen Sparta, ongetwijfeld zal de club in dat duel met rouwbanden om spelen. De Amsterdammers moeten het nieuws op het moment van schrijven nog bevestigen.

Update: Ajax heeft het overlijden van Keizer bevestigd via de officiële kanalen.

Eredivisiepoule
Nieuws: Voetbal Headlines.nl | Voetbal Headliner