19.02.2017 16:26

Knotsgek duel op Het Kasteel eindigt gelijk

Aan het begin van de tweede helft van de wedstrijd tussen Sparta Rotterdam en FC Groningen wordt Juninho Bacuna (l.) voor een grove charge van het veld gestuurd. (19-02-2017)

FC Groningen heeft zondagmiddag één punt over de streep getrokken tijdens haar bezoek aan Sparta Rotterdam. Twee snelle Spartaanse treffers via Paco van Moorsel en Calero werden tenietgedaan door Ruben Jenssen en Mimoun Mahi.

Een droomstart was er voor Sparta. In de achtste minuut kopte verdediger Michel Breuer voorlangs. Martin Pušić hield de bal binnen, maar zijn poging belandde op de vuisten van Sergio Padt. Ook het schot van Bart Vriends werd gekeerd door Padt. De doelman had geen antwoord op de intikker van Van Moorsel: 1-0.

Niet veel later verdubbelde de thuisploeg de score. Door slordig verdedigen van FC Groningen-verdediger Kasper Larssen kon Van Moorsel de bal makkelijk veroveren. Van Moorsel behield het overzicht en speelde de vrijstaande Pušić aan. Met een hakje verschalkte hij Padt, waarna het voor de Spanjaard Calero een koud kunstje was om de laatste noodzakelijke tik mee te geven aan de bal: 2-0.

FC Groningen deed wat terug via Jenssen. De middenvelder gaf een steekpass op de buitenspel staande Simon Tibbling. Tibbling mocht door van scheidsrechter Allard Lindhout, maar stuitte op Sparta-goalie Roy Kortsmit. In tweede instantie was het wel raak, toen de meegelopen Ruben Jenssen de 2-1 tegen de touwen werkte.

Nog voor rust volgde de gelijkmaker van FC Groningen. Yoëll van Nieff vond Bryan Linssen, maar zijn actie liep stuk in de verdediging van Sparta. Mimoun Mahi pikte de bal vakkundig af van Vriends, waarna hij direct uithaalde. Met zijn inzet verraste hij Sparta-doelman Kortsmit in de korte hoek en zette hij FC Groningen op gelijke hoogte: 2-2.

Na rust kwamen de gasten uit Groningen al snel met tien man te staan. Een oliedomme overtreding van Juninho Bacuna zorgde ervoor dat scheidsrechter Lindhout niets anders kon doen dan een rode kaart trekken. Bacuna vloog met twee gestrekte benen in op de enkels van tegenstanders Mart Dijkstra en Van Moorsel. De nog maar 19-jarige Bacuna loopt daarmee al tegen zijn twee rode kaart in twee weken aan én alweer zijn derde rode kaart dit seizoen.

Bizar was de blessure voor invaller Alexander Sørloth. De kopsterke spits werd gebracht om de winnende treffer te forceren voor de bezoekers. Al na dertien seconden lag Sørloth tegen de vlakte met een open hoofdwond na een kopduel met Sparta-verdediger Vriends. De blessurebehandeling zorgde voor zes extra speelminuten in Rotterdam. Van Moorsel kreeg daarin de uitgelezen kans om matchwinner te worden, maar zijn schot stuitte op het edele deel van Padt. Daardoor bleven de Spartanen steken op een 2-2-gelijkspel.

Voor het eerst dit seizoen keert FC Groningen met een punt terug uit Rotterdam. Door de zege van Heracles Almelo op zaterdagavond zakt FC Groningen naar het rechterrijtje. Sparta staat weer op de vijftiende plaats in de Eredivisie. De Rotterdammers zagen eerder dit weekend concurrenten Excelsior en Go Ahead Eagles verliezen.

Door: Maarten Elst