03.03.2017 10:36

Blom over late AZ-goal: "Higler was duidelijk"

Kevin Blom (l.) keurt de late treffer van AZ af. De spelers van SC Cambuur appelleren voor een overtreding van Levi García. (02-03-2017)

Hét moment van de wedstrijd AZ - SC Cambuur was uiteraard de afgekeurde goal van Stijn Wuytens. Die treffer viel ruim in blessuretijd van de halve finale van de KNVB beker, maar na het bekijken van de videobeelden werd het doelpunt afgekeurd.

Kevin Blom gaf een vrije trap voor een overtreding van Levi García. De aanvaller uit Trinidad & Tobago sprong tegen SC Cambuur-keeper Leon Nienhuis op, waardoor hij een voorzet niet kon klemmen. AZ hield balbezit en uit de daaropvolgende voorzet kopte Wuytens raak. Voor Blom, en vooral voor vierde official Dennis Higler, was er geen twijfel.

"Ik kon een on-field review doen. Dus dan kan je naar de zijkant van het veld gaan. Maar heel eerlijk, Dennis was duidelijk genoeg. Hij zei: 'Kevin, hij duwt met twee handen de keeper.' Dat kon ik ook heel makkelijk uitleggen naar de spelers toe. En je ziet dat de bewuste speler die het heeft gedaan (Levi García, red.) in geen velden of wegen is te bekennen. Dus één en één is dan twee", vertelde Blom voor de camera’s van FOX Sports.

Doordat de arbitrage de goal afkeurde bleef het 0-0 en ging de wedstrijd naar verlenging. Omdat ook in de dertig toegevoegde minuten niet werd gescoord, moesten strafschoppen de beslissingen nemen. In een bloedstollende reeks bleek AZ deze net iets beter te beheersen en barste er een vreugdekanon los nadat Tim Krul laatste penalty van Martijn Barto keerde.