05.03.2017 16:24

ADO blijft wachten op eerste zege van het jaar

Richairo Živković (r.) zet het op een lopen in een sprintduel met Dion Malone (l.). (05-03-2017)

ADO Den Haag blijft zoekende naar zijn eerste overwinning van dit jaar. De club uit Den Haag hield zondag een punt over aan het uitduel met FC Utrecht: 1-1. ADO voelde zich voornamelijk benadeeld vanwege een niet gegeven strafschop.

FC Utrecht had het balbezit in de openingsfase. Alleen wist het niet de defensieve stellingen van ADO Den Haag te doorbreken. Uit het niets kwamen de bezoekers op voorsprong in de Galgenwaard. Ramon Leeuwin ging in de fout met een pass opzij, waardoor Dion Malone oog in oog met de keeper kwam te staan. Hij bleef uiterst koelbloedig en schoof het openingsdoelpunt binnen. ADO bleef daarna de betere kansen krijgen.

Zo kwam het met twee aanvallers tegenover één verdediger, maar koos Guyon Fernandez voor de verkeerde optie door zelf te willen schieten. Een actie later verzuimde Schaken om de bal op Fernandez af te spelen. De vleugelaanvaller kwam vanaf de zijkant tegenover de keeper. In plaats van breed te spelen, schoot hij op de voet van de goalie. Utrecht kwam uiteindelijk mede dankzij ADO terug in de wedstrijd.

De verdediging van de bezoekers zat totaal niet op te letten bij een voorzet van Giovanni Troupée. Nadat de defensie de lage bal lieten schieten, tikte Richairo Živković bij de tweede paal eenvoudig binnen. Toch had ADO halverwege op voorsprong moeten staan. Robin van der Meer schopte Fernandez neer in het strafschopgebied. Het was de arbitrage ontgaan dat de verdediger de bal niet speelde, maar Fernandez op zijn knie schopte.

FC Utrecht kwam in de tweede helft beter voor de dag. Voornamelijk in het eerste kwartier naar rust. Yassin Ayoub was in die periode het dichtst bij een treffer. Hij draaide zichzelf vrij en plaatste met een fraaie curve de bal op de lat. Utrecht wilde voornamelijk een hoog tempo hanteren in de omschakeling, om op die manier ADO onder druk te zetten. De Residentieclub probeerde dat te voorkomen door het tempo omlaag te brengen.

Ook in de slotfase bleef ADO zich noodgedwongen beperken tot het tegenhouden van de tegenstander. Het was zelf in de tweede helft niet bij machte om de bal bij de voorhoede te krijgen. Grote kansen leverde het niet meer op. Door het gelijkspel blijft FC Utrecht vierde staan met drie punten meer dan nummer vijf AZ Alkmaar. ADO blijft hekkensluiter in de Eredivisie met een punt achterstand op de concurrentie.