11.03.2017 21:39

Bruns zorgt in extremis voor zege op Utrecht

Heracles Almelo is zaterdagavond drie punten rijker geworden tegen FC Utrecht. De Domstedelingen hadden lang het betere van het spel, maar in de tweede helft draaide Heracles het om. Thomas Bruns zorgde in de slotfase voor de winnende goal.

Utrecht, dat buiten de wedstrijden tegen de traditionele top drie om al vijftien duels op rij ongeslagen was ingaande dit duel, was vele malen sterker in de eerste helft. Heracles verdedigde matig en de frivool spelende uitploeg kwam zo tot erg veel schoten. Met dank aan Bram Castro bleef Heracles nog vrij lang in leven in de eerste helft, waarin het tempo constant hoog lag.

In de 26ste minuut was het wel raak. Castro wist de inzet van Gyrano Kerk na een lage voorzet van Sébastien Haller eerst nog tegen te houden, maar Yassin Ayoub was als de kippen bij de rebound om voor een open doel de 0-1 binnen te schieten. Ook daarna kreeg Utrecht veel kansen om de score uit te breiden. Heracles hield de schade in het eerste bedrijf in ieder geval beperkt.

De goal die kwam uit de dominante 45 minuten van Utrechtse kant was binnen één minuut na de theepauze ongedaan gemaakt. Heracles maakte razendsnel na de rust gelijk, met dank aan Brandley Kuwas. Hij ontving een goede lange bal van Justin Hoogma en nam de bal knap aan, waardoor keeper David Jensen op het verkeerde been stond. Zo kon Kuwas de bal in een leeg doel schieten en stonden beide ploegen weer naast elkaar.

Daarna was het echter weer Utrecht dat de dienst uitmaakte. Het spelbeeld van de eerste helft zette zich na de verrassende gelijkmaker weer voort. Utrecht kwam met een hoog tempo tot enkele redelijke kansen. Met ongeveer een kwartier te spelen kantelde het spel zich enigszins, met Heracles dat steeds vaker in de buurt kwam van het Utrechtse doel. In de 82ste minuut kwamen de Almeloërs voor het eerst dicht bij een voorsprong. Kuwas krulde een vrije trap maar net naast.

Zo lag het momentum bij de Almeloërs ingaande de slotfase. Namens Utrecht was Giovanni Troupée nog gevaarlijk, maar Heracles zorgde in de negentigste minuut toch nog voor de winnende treffer. Thomas Bruns was meegekomen bij een snelle counter en kon na een gekeerde inzet voor een leeg doel binnenkoppen in de rebound. Zo zorgde hij toch nog voor de bevrijdende 2-1, waardoor Heracles zowaar zelfs drie punten mocht bijschrijven.

Dankzij de nederlaag verliest Utrecht voor het eerst in zestien wedstrijden van een ploeg buiten de traditionele top drie. In de loop van het weekend zou zowel AZ als FC Twente de Domstedelingen in kunnen halen. Heracles stijgt met de zege weer naar het linkerrijtje van de Eredivisie. Het staat nu op 31 punten uit 26 wedstrijden, met een redelijk uitzicht op de play-offs voor Europees voetbal.

Door: Nino Vermeulen