23.03.2017 21:39

Waarom is er nog geen Johan Cruijff ArenA?

Vrijdag is het een jaar geleden dat Johan Cruijff overleed. Een naamsverandering van de Amsterdam ArenA werd snel geopperd, maar het blijft stil rond dat onderwerp. De Volkskrant zocht uit waarom.

De krant kwam er via diverse gesprekken achter dat een eventuele naamsverandering van de Amsterdam ArenA heel wat voeten in de aarde heeft. Vijf partijen zijn betrokken bij de thuishaven van Ajax. De ArenA zelf, de gemeente van Amsterdam, Ajax, acht bedrijven die miljoenen staken in de bouw van de ArenA en in het geval van de naamsverandering; ook de familie Cruijff.

De onderhandelingen lopen sinds het overlijden van Cruijff vooral tussen Ajax, de ArenA en de gemeente van Amsterdam, die samen besloten hebben om niets over de onderhandelingen naar buiten te brengen. Anonieme bronnen melden echter dat de gemeente Amsterdam een voorstander van de naamsverandering is Burgemeester Eberhard van der Laan ziet het als een mooie geste naar de familie Cruijff.

Het is moeilijk in te schatten hoe het bestuur van de Amsterdam ArenA en Ajax zelf in de zaak staan. Directeur Henk Markerink maakte er in het verleden geen geheim van dat hij de ArenA ook als inkomstenbron zag en dat de komst van een eventuele sponsor niet afgeslagen wordt. Via die nieuwe inkomsten kan er bijvoorbeeld geïnvesteerd worden in het stadion. Het is onduidelijk of de houding van de directeur veranderd is na het overlijden van Cruijff.

Ajax zit in een moeilijke positie. De club kan wel veel willen, maar heeft een minderheidsbelang van slechts dertien procent in de ArenA. Dit betekent dat de Amsterdammers mee kunnen beslissen, maar geen volledige macht in eigen huis hebben. Er wordt rondom Ajax al jaren gespeculeerd over een meerderheidsbelang in het stadion. De club heeft veel geld op de bank en kan het belang van de gemeente Amsterdam, dat 39 procent bezit, overnemen. Zodoende komt Ajax qua belang in het stadion boven de vijftig procent uit en kan het een verschil maken.

De familie Cruijff laat zich inmiddels vertegenwoordigen door de gemeente Amsterdam, waardoor de ogen gericht zijn op Ajax, de ArenA en de politiek van de hoofdstad. Duidelijk is wel dat de Johan Cruijff ArenA er niet zonder slag of stoot komt.

Eredivisiepoule
Nieuws: Voetbal Headlines.nl | Voetbal Headliner