01.04.2017 20:21

Groningen bezig aan historisch slechte serie

FC Groningen is bezig aan een historisch slechte serie. Na de 0-0 remise bij AZ zaterdagavond zit het al tien duels op rij zonder overwinning. De laatste keer dat dat gebeurde was in 2002.

Van die tien duels eindigden er wel zeven gelijk. In 2002 remiseerde Groningen maar twee van de tien wedstrijden waarin het geen overwinning boekte. De laatste keer dat Groningen een driepunter mocht bijschrijven is alweer tweeënhalve maand geleden, toen het 1-4 te sterk was voor Heracles Almelo.

Dat het 0-0 is geëindigd, is opvallend. Met name AZ staat er bekend om dat er altijd wel een doelpunt valt in duels van de Alkmaarders, meestal aan beide kanten. De laatste 0-0 van AZ dateert alweer van de derde speelronde van vorig seizoen, toen AZ niet verder kwam dan een doelpuntloze remise tegen Willem II. In de afgelopen elf duels kwamen de Alkmaarders steeds tot scoren. Bovendien heeft AZ sinds speelronde zes nog maar twee keer de nul gehouden.

De 0-0-eindstand mag wat dat betreft een wonder heten. Ook op basis van het spelbeeld zal het publiek een beetje beduusd het AFAS Stadion verlaten hebben. In een wedstrijd waarin met 26 corners een seizoensrecord werd gevestigd en met name de thuisploeg veel grote kansen creëerde, was het bewonderenswaardig dat het bij 0-0 bleef.

AZ komt door het gelijkspel voor de zoveelste keer niet tot een overwinning in eigen huis. Dit is alweer de achtste thuisremise van het seizoen voor de Alkmaarders, in veertien wedstrijden in eigen huis. Maar vier keer zette AZ een duel voor eigen publiek om in een overwinning. Dat is hetzelfde moyenne als bijvoorbeeld Go Ahead Eagles en ADO Den Haag.

Met het verdiende punt blijven beide ploegen vooralsnog waar ze staan. Voor AZ bestaat het risico dat FC Twente zondag de vijfde plek overneemt, terwijl ook Groningen nog meerdere kanten op kan afhangende van resultaten op andere velden. De noorderlingen zullen vooral hopen dat er komende woensdag tegen NEC eindelijk weer gewonnen kan worden.

Door: Nino Vermeulen

Eredivisiepoule
Nieuws: Voetbal Headlines.nl | Voetbal Headliner