01.04.2017 21:40

Locadia en Van Ginkel verpesten Sparta-feestje

Marco van Ginkel (m.) is het stralende middelpunt bij PSV. (01-04-2017)

PSV heeft zaterdagavond uitstekende zaken gedaan met De Klassieker tussen Ajax en Feyenoord in het vooruitzicht. De Eindhovenaren wonnen op Het Kasteel, waar Sparta haar 129ste verjaardag vierde, met 0-2.

Aan de zijde van PSV mocht Jürgen Locadia voor het eerst sinds 28 augustus, toen hij met een liesblessure uitviel tegen FC Groningen (0-0), zijn opwachting maken in de basisopstelling. De aanvaller betaalde na 21 minuten het vertrouwen van Phillip Cocu terug door een afgeslagen hoekschop uitstekend te controleren en met een fraaie droge knal in de linkerhoek te pegelen.

Van Ginkel doorslaggevend bij PSV
Na de treffer van Locadia leek Sparta heel even terug te komen met een aantal goede aanvallen op rij. Vlak voor de rust was het echter Marco van Ginkel die de kasteelheren liet rouwen. De middenvelder met een gigantisch loopvermogen was messcherp toen de jonge Rick van Drongelen de bal verkeerd aannam en ging er snel mee vandoor. Nadat ook doelman Roy Kortsmit werd gepasseerd was het een koud kunstje om de 0-2 binnen te schuiven.

Van Ginkel staat symbool voor de wederopstanding van PSV na de winterstop. De Chelsea-huurling scoorde tegen Excelsior (2-0 winst) en NEC (3-1 winst) de belangrijke openingstreffers en was ook tegen sc Heerenveen (4-3 winst) van doorslaggevend belang met een treffer diep in de slotfase. Waar PSV voor de winterbreak slechts 25 keer scoorde in 17 duels, scoorde de ploeg er in 2017 al 29 in slechts tien wedstrijden.

Arias vergeet jubileum te bekronen
Na de rust was het Sparta dat alle zeilen bijzette om haar verjaardagsfeest nog enigszins op te fleuren. De Rotterdammers brachten met Craig Goodwin, Mathias Pogba en Thomas Verhaar drie nieuwe aanvallers, maar ondanks enkele schamele kansjes mocht het niet baten voor de ploeg van trainer Alex Pastoor, die blij mocht zijn dat PSV de scoorde in de slotfase niet verder opvoerde.

Eerst was het immers Locadia die op de paal schoot en in de blessuretijd leek Santiago Arias, die zijn honderdste Eredivisie-wedstrijd speelde, de derde voor PSV te scoren. Oog-in-oog met Kortsmit raakte de Colombiaan echter de paal.

Desalniettemin doet PSV prima zaken ten opzichte van Ajax en Feyenoord die zondag tegen elkaar in actie komen in de Amsterdam Arena (14.30 uur). De ploeg is Ajax in elk geval voor even voorbij en staat nog slechts vijf punten achter Feyenoord.

Door: Joey Knobben