14.04.2017 15:55

ADO afhankelijk van basisplaats Havenaar

ADO Den Haag is aan een flinke opmars bezig onder de nieuwe trainer Alfons Groenendijk. Tegelijkertijd kwam Mike Havenaar terug van een langdurige blessure. ADO blijkt enorm afhankelijk van een basisplaats van de spits.

Het seizoen begon nog zo veelbelovend voor ADO. Onder trainer Željko Petrović werden tien punten gepakt uit de eerste vier wedstrijden. De club draaide bovenin mee met PSV en Feyenoord, maar vervolgens kwam de klad erin. ADO daalde steeds verder op de ranglijst, tot het clubbestuur ingreep. Petrović werd ontslagen na 21 speelrondes. De hekkensluiter Go Ahead Eagles was op dat moment tot één punt genaderd.

Een dag later werd Alfons Groenendijk aangesteld als nieuwe trainer en ADO begon al snel punten te pakken. Uit de eerste vier wedstrijden onder de nieuwe trainer werden twee puntjes gepakt, maar daarna werd de een na de andere overwinning geboekt. Vier van de laatste vijf wedstrijden wist ADO te winnen onder Groenendijk.

Groenendijk-effect?
Er lijkt sprake van een heus Groenendijk-effect bij ADO, maar uit de statistieken blijkt dat er vooral sprake is van een Havenaar-effect. De Japanse spits had een virusinfectie opgelopen en miste daardoor een groot deel van de competitie. Toen hij terugkeerde in de spits begon ADO de recente sterke reeks en pakte de ploeg twaalf punten uit vijf wedstrijden: cruciale punten in de strijd tegen degradatie.

Deze lijn kan worden doorgetrokken over het gehele seizoen, waaruit blijkt dat Petrović niet eens zozeer schuldig was aan de slechte prestaties van ADO. De blessure van Havenaar gooide namelijk roet in het eten voor de Montenegrijnse trainer. Sinds het uitvallen van Havenaar ging het bergafwaarts. Een ADO met Havenaar aan de aftrap en zonder Havenaar aan de aftrap is een wereld van verschil.

  • 17 basisplaatsen Havenaar: 22 punten
  • 13 wedstrijden met Havenaar als reserve: 9 punten

Zonder Havenaar aan de aftrap valt er voor ADO weinig te halen. Met zeven doelpunten de 29-jarige spits ook de topscorer van de Hagenaars. Overigens maakte Havenaar onlangs als invaller het winnende doelpunt tegen NEC (1-0), wat wel binnen de negen behaalde punten valt. ADO kan niet zonder spits Havenaar.

Eredivisiepoule
Nieuws: Voetbal Headlines.nl | Voetbal Headliner