01.05.2017 11:16

Van Wolfswinkel bezig aan ijzersterk seizoen

Ricky van Wolfswinkel is de gevierde man tijdens de Bekerfinale tussen AZ en Vitesse. De spits maakt twee treffers en bezorgt Vitesse de KNVB-Beker. (30-04-2017)
Ricky van Wolfswinkel is de gevierde man tijdens de Bekerfinale tussen AZ en Vitesse. De spits maakt twee treffers en bezorgt Vitesse de KNVB-Beker. (30-04-2017)

In de bekerfinale was Ricky van Wolfswinkel weer van ongekende waarde voor Vitesse. De spits wist in de slotfase van het duel met de Alkmaarders tweemaal het net te vinden. Dat was genoeg om historie te schrijven.

De bekerfinale was ruim tachtig minuten onderweg. De voorzet van Milot Rashica leek een gemakkelijke prooi voor doelman Tim Krul te zijn. Daar dacht Van Wolfswinkel anders over. De spits was er als de kippen bij om de scherp aangesneden bal vlak voor de neus van Krul binnen de koppen. Zittend in het doel werd hij overladen door dolblije ploeggenoten. Enkele minuten later zouden die ploeggenoten nogmaals om zijn nek springen. Met een simpele kapbeweging omspeelde hij Ron Vlaar om vervolgens Krul voor de tweede keer te laten grabbelen.

Het waren zijn enige schoten op doel in de bekerfinale, maar hij toonde zijn klasse als spits om zijn enige kansen direct te verzilveren. "Van Wolfswinkel is zo'n gigant", klonken de lovende woorden van zijn trainer Henk Fraser. "Soms is het voor de andere spelers lastig om achter te blijven staan, omdat hij soms onzichtbaar is, maar hij scoort bijna altijd."

Most valuable player
Van Wolfswinkel is bezig aan een ijzersterk seizoen in het Vitesse-shirt. Nog nooit scoorde de spits zo vaak in de Eredivisie als dit seizoen. Al achttien keer was hij trefzeker. Ook was hij vijfmaal de aangever. Dat betekent dat hij op een tweede plek staat in het klassement van 'most valuable player'. Alleen Feyenoord-spits Nicolai Jørgensen heeft betere cijfers met 21 doelpunten en elf assists.

Van Wolfswinkel maakte zijn debuut in de Eredivisie in het seizoen 2007/2008. Het jaar daarop wist hij achtmaal te scoren in de Nederlandse competitie en dat leverde hem een transfer op naar FC Utrecht. Bij de Domstedelingen ging hij verder met het scoren van doelpunten. Na het seizoen 2010/2011, nadat hij 24 keer had gescoord dat seizoen voor Utrecht, verdiende hij een transfer naar Sporting. Via Portugal, Engeland, Frankrijk en Spanje besloot hij deze zomer om terug te keren bij zijn eerste liefde Vitesse.

Van Wolfswinkel heeft nog een contract tot medio 2019 in Arnhem. Hij verzekerde de supporters na de bekerwinst dat hij ook na de zomer voor Vitesse wil spelen "Natuurlijk. Ik wil Europa in en het liefste met Vitesse. Ik heb hier voor een aantal jaar getekend om iets moois neer te zetten. Dit is een geweldige eerste stap, maar Vitesse is nog niet klaar."

Eredivisiepoule
Nieuws: Voetbal Headlines.nl | Voetbal Headliner