05.05.2017 12:03

Coolsingel sta paraat: Feyenoord wint de titel

Aanstaande zondag is het zover, feest op De Coolsingel. Niets lijkt Feyenoord nog van het kampioenschap af te kunnen houden. Ook stadsgenoot SBV Excelsior lijkt niet in staat de ontketende Feyenoord-trein te kunnen stoppen. En dus maakt Rotterdam zich klaar voor een volksfeest. Wij zetten dé redenen op een rij waarom Feyenoord zondag de titel pakt.

1: Nicolai Jørgensen
De Deense aanvaller is dit seizoen dé revelatie bij de Rotterdammers. De sterke spits is aanspeelbaar, technisch goed en een echte afmaker. Iets wat hij overigens pas dit jaar laat zien. In het verleden was hij namelijk niet zo'n goalgetter, daar zijn productiefste seizoen uit 15 goals in de Deense competitie bestond. Dit jaar is alles anders en kan hij indrukwekkende cijfers weerleggen in zijn debuutjaar in Rotterdam.

     > Topscorer: 21 treffers
     > Tweede assistkoning: 11 assists 
     > MVP Eredivisie: 32 stuks

2: Rotsvaste verdediging
Net zo verrassend als de ontwikkeling van Jørgensen, is het seizoen van doelman Brad Jones. Toen eerste doelman Kenneth Vermeer langdurig geblesseerd raakte, moest Martin van Geel op zoek naar een nieuwe sluitpost. De technisch directeur liet zijn oog vallen op de Australische veteraan. Een gouden greep, daar Jones dit seizoen de keeper is die het minst vaak gepasseerd werd. In totaal gebeurde dat slechts 21 keer, evenveel als PSV-doelman Jeroen Zoet. Uiteraard deed Jones dat met de hulp van een ijzersterk centraal duo: Eric Botteghin en Jan-Arie van der Heijden.

3: Sterk in Kralingen
De titel kan gepakt worden op bezoek bij het kleine broertje in Kralingen. 19 keer speelde Feyenoord een uitwedstrijd tegen Excelsior. De balans valt zeer positief uit in het voordeel van de ploeg van Giovanni van Bronckhorst, nog meer reden om de champagne alvast koud te zetten. 16 keer won Feyenoord, terwijl Excelsior er 3 wist te winnen. De laatste drie wedstrijden werden eveneens allemaal gewonnen door de koploper van de Eredivisie. 

     > 2015/2016: Excelsior - Feyenoord (2-4)
     > 2014/2015: Excelsior - Feyenoord (2-5)
     > 2011/2012: Excelsior - Feyenoord (0-2)

4: Hunkering wordt gretigheid
Waar succes is, zijn mensen. Hoewel de Rotterdamse club een ongelooflijke aanhang heeft, zijn ook de supporters gespannen. Alhoewel, gespannen is niet het goede woord. De hunkering naar succes is immens bij de fans van De Stadionclub. En dus laat het publiek zich overal gelden. Niet alleen was de support er tijdens de laatste wedstrijden, ook bij afsluitende trainingen zijn er duizenden fans om een glimp op te vangen van hun helden. In regen of zonneschijn. Deze steun en hunkering maakt van Feyenoord een gretig roofdier dat recht op zijn doel afgaat: de titel binnenslepen, liever vandaag dan morgen. 

5: Sleutelfiguren
Feyenoord is een hecht collectief dit seizoen, maar toch hebben een aantal spelers een zeer belangrijk aandeel in het kampioenschap. Naast de frivole Eljero Elia en sterkhouder Rick Karsdorp zijn dat vooral:

 

 

  1. Dirk Kuyt: Basisspeler of bankzitter, Kuyt heeft een immens belangrijke rol bij Feyenoord dit seizoen. Ondanks dat hij vaker op de bank zit dan hem lief is, stond de aanvaller dit seizoen maar liefst 26 maal in de basis en scoorde hij 9 keer in de Eredivisie. Geen slechte cijfers voor een 36-jarige kampioen. De ervaren kracht weet als geen ander wat er in dergelijke situaties komt kijken bij een club. Ondanks dat Kuyt in het verleden regelmatig naast de pot piste bij de verdeling van de prijzen, kan uitgerekend hij nu het verschil maken.
  2. Jens Toornstra: Wie had er rekening mee gehouden dat de middenvelder zo'n belangrijke rol op zich zou nemen? Vorig seizoen moest hij regelmatig vanaf de bank toekijken en precies dat wilde hij niet nog een seizoen. Toornstra knokte zich terug bij de eerste elf en betaalde het vertrouwen van Van Bronckhorst dubbel en dwars terug. Zo maakte hij dit seizoen al 14 treffers in de Eredivisie, waarmee hij de middenvelder is met de meeste doelpunten.
  3. De aanjagers op het middenveld: Toornstra is multi-inzetbaar, zo speelde hij regelmatig ook als vleugelspeler. Toch haalde dat niet de kracht weg op het middenveld van Feyenoord, aangezien Tonny Vilhena en Karim El Ahmadi dit seizoen eveneens bezig zijn aan een ongekend jaar. Laatstgenoemde is dé motor van de ploeg en neemt Feyenoord in lastige situaties veelvuldig op sleeptouw, terwijl ook Vilhena een echte aanjager is gebleken. Vorig jaar leek hij nog transfervrij de deur uit te lopen, maar deze week zette hij nog zijn krabbel onder een nieuwe verbintenis

Eredivisiepoule
Nieuws: Voetbal Headlines.nl | Voetbal Headliner