15.05.2017 14:47

Speler van het Seizoen: Karim El Ahmadi

Karim El Ahmadi was dit seizoen de sleutel tot succes in het kampioensjaar van Feyenoord. De Feyenoorder speelde een cruciale rol bij het behalen van de titel en zijn goede spel is beloond met de titel Speler van het Seizoen.

Op basis van cijfers van Voetbal.com, De Telegraaf, Algemeen Dagblad en Voetbal International wordt elk seizoen een klassement samengesteld, waarin El Ahmadi als hoogste is geëindigd. De middenvelder speelde dit seizoen dertig wedstrijden in de Eredivisie, waarin hij twee keer het winnende doelpunt maakte: Heracles-uit en ADO-uit. De balansbewaker zette niet alleen de ploeg neer, maar bewees ook in aanvallend opzicht zijn waarde.

Trainer Giovanni van Bronckhorst had het gehele seizoen een rotsvast vertrouwen in de 32-jarige El Ahmadi. Door deelname aan de Africa Cup met Marokko moest hij een paar wedstrijden missen, maar werd doorgaans als een van de eersten op het wedstrijdformulier gezet. "Hij is belangrijk omdat de opbouw via hem gaat én omdat hij herkent wanneer wij druk moeten zetten bij de tegenstander", zei Van Bronckhorst over zijn belangrijke pion tegenover de Telegraaf. 

Met het landskampioenschap kwam voor El Ahmadi de absolute bekroning op een fantastisch seizoen. Met de ploeg, maar ook individueel, steeg hij boven zichzelf uit. Het was de eerste landstitel voor El Ahmadi in zijn carrière en hij bereikte zijn persoonlijk doelpuntenrecord. Ondanks al 385 clubwedstrijden op het hoogste niveau, maakte hij nooit meer dan twee doelpunten in één seizoen. Dat aantal was dit jaar al in september overschreden, waarna de teller eindigde op vijf doelpunten.

Hoogste en laagste cijfer
De Marokkaan haalde tegen AZ (0-4 winst) het hoogste cijfer, ondanks dat hij niet op het scoreformulier kwam als doelpuntenmaker of assistgever. Van de vier media kreeg hij gemiddeld een 7,63. In het verloren duel met Ajax (2-1) moest El Ahmadi het laagste cijfer van dit seizoen slikken. De middenvelder kreeg een 5,25 na die wedstrijd. Samen met de 5,38 tegen Sparta Rotterdam (1-0 verlies) is dat de enige onvoldoende van de routinier. 

Feyenoord heerst in het klassement
El Ahmadi was met een score van 6,78 de beste, maar hij werd gevolgd door enkel Feyenoorders. Op de eerste vier plaatsen is een speler van de landskampioen geëindigd. Nicolai Jørgensen (6,58) en Jens Toornstra (6,57) complementeren de top drie, waarna Eric Botteghin (6,54) net buiten het podium viel. Ajacied Lasse Schöne (6,52) is op de vijfde plaats de eerste niet-Feyenoorder.

Samen met doelman Brad Jones zijn dit ook de spelers die de meeste minuten voor Feyenoord maakten afgelopen seizoen. Botteghin miste geen enkele minuut, waarna Jones, Toornstra, Jørgensen en El Ahmadi de top vijf volmaken.

Eredivisiepoule
Nieuws: Voetbal Headlines.nl | Voetbal Headliner