17.05.2017 14:00

Feyenoord domineert Team van het Jaar

Feyenoord werd het afgelopen weekend voor het eerst sinds 1999 landskampioen en was vanaf speelronde 1 koploper van de Eredivisie, ook in het Team van het Jaar zijn de Rotterdammers dominant aanwezig.

7 van de 11 spelers, die werden geselecteerd op basis van het gemiddelde van de cijfers die wekelijks werden uitgedeeld door Voetbal International, De Telegraaf, Algemeen Dagblad en Voetbal.com, zijn afkomstig van de Rotterdamse ploeg. Naast de kampioen is ook nummer 2 Ajax met 3 spelers nadrukkelijk aanwezig en ziet ook FC Twente 1 speler terug in het Team van het Jaar.

Defensie
Onder de lat staat Brad Jones (6.40). De Australische doelman was dit seizoen belangrijk voor Feyenoord en dankzij de sluitpost wisten de Rotterdammers dit seizoen 17 keer de nul te houden. Jones heeft 2 ploeggenoten voor zich in de defensie, maar ook Ajacied Davinson Sánchez (6.50) heeft een plek in het Team van het Jaar afgedwongen. Naast de centrale verdediger van Ajax, die dit seizoen overigens 6 keer wist te scoren, zijn ook de centrumverdedigers van Feyenoord geselecteerd. Eric Botteghin (6.54) en Jan-Arie van der Heijden (6.44) waren goed op elkaar ingespeeld. Waar 'Jan-Scharie' van der Heijden een belangrijke rol had in de opbouw, daar was de Braziliaan Botteghin de schrik van elke spits in de Eredivisie.

Middenveld
Op het middenveld zijn door ons 4 spelers geselecteerd. 1 Ajacied, 1 Tukker en 2 Feyenoorders. Kamohelo Mokotjo (6.44) is wellicht de meest verrassende naam op het middenveld. De Zuid-Afrikaan was dit seizoen 1 van de sterkhouders bij FC Twente, dat op een knappe zevende plaats wist te eindigen. Het toetje ontbreekt dit seizoen voor FC Twente, aangezien het geen Europees voetbal mag spelen doet de club uit Enschede niet mee aan de play-offs. Naast Mokotjo is ook Lasse Schöne (6.52) terug te vinden op het middenveld. De Deen speelde dit seizoen veelal als controlerende middenvelder en had een groot aandeel in de tweede plaats van Ajax. Jens Toornstra (6.57) en Speler van het Jaar Karim El Ahmadi (6.78) maken het middenveld compleet. Toornstra scoorde dit seizoen 14 keer (allemaal in De Kuip) en had daarmee een grote rol in het kampioenschap. El Ahmadi was als breker op het middenveld een belangrijke schakel voor de Rotterdammers, maar dit seizoen wist de international van Marokko ook regelmatig te scoren. Nooit eerder wist El Ahmadi namelijk 5 keer tijdens 1 seizoen te scoren.

Aanval
Wat resteert is de voorhoede. Opnieuw zijn er 2 Feyenoorders geselecteerd, terwijl Kasper Dolberg (6.47) het elftal namens Ajax compleet maakt. De Deense spits debuteerde dit seizoen in de hoofdmacht van Ajax en wist met 16 treffers een goede indruk achtergelaten. Dolberg kon landgenoot Nicolai Jørgensen (6.58) echter niet evenaren. De spits van Feyenoord scoorde 21 keer en werd daarmee topscorer van Nederland. Bovendien was hij goed voor 11 assists, waardoor hij bijna onmisbaar was voor de Rotterdammers. Eljero Elia (6.34) maakt het elftal compleet. De vleugelaanvaller begon het seizoen met een hattrick tegen FC Groningen (5-0 winst) en was vervolgens nog eens bij 14 doelpunten (6 goals en 8 assists) betrokken. 

Eredivisiepoule
Nieuws: Voetbal Headlines.nl | Voetbal Headliner