10.08.2017 15:30

De balans: de transfers van de middenmoters

De Eredivisie gaat bijna weer van start en deze clubs lijken, op basis van hun begroting en de afgelopen jaren, in de middenmoot te eindigen: Heracles Almelo, PEC Zwolle, ADO Den Haag en Willem II. Wat vond er allemaal plaats op het gebied van transfers bij deze clubs?

Heracles Almelo
Aanvoerder Thomas Bruns verliet Heracles transfervrij. Daarnaast zagen de Almeloërs de verdedigers Justin Hoogma, Robin Gosens en Mike te Wierik vertrekken, wat ervoor zorgde dat vier belangrijke basisspelers een gat achterlieten. De club vulde deze op met de komst Jupiler League-revelaties Dario Van Den Buijs en Jamiro Monteiro. Daarnaast haalde het Jeff Hardeveld en keerde Paul Gladon terug op het oude nest.

 • Geld ontvangen: €3.600.000
 • Geld uitgegeven: €250.000
 • Balans zomer 2017: €2.350.000

Conclusie
De belangrijkste 'transfer' is misschien wel het behouden van Samuel Armenteros. Desondanks heeft Heracles toch wat aan kwaliteit ingeboet. De vervangers van de vertrokken spelers zijn prima spelers, maar bieden geen garantie dat zij het op een hoger niveau gaan waarmaken, laat staan de kar trekken. Iets wat onder meer Bruns, Te Wierik en, ondanks zijn jonge leeftijd, Hoogma wel deden.

> > Overzicht alle transfers van Heracles Almelo.

PEC Zwolle
Een leger huurlingen verliet de Overijsselse club: Django Warmerdam, Calvin Verdonk, Nicolai Brock-Madsen, Ouasim Bouy en Queensy Menig. Het vijftal had nagenoeg elk duel een basisplek, evenals de vertrokken Danny Holla. Daarnaast verkasten nog een hoop spelers, waardoor de selectie flink is gekrompen. De club versterkte zich met de transfervrije spelers Piotr Parzyszek, Younes Namli, Diederik Boer, Dico Koppers en Erik Bakker.

 • Geld ontvangen: -
 • Geld uitgegeven: -
 • Balans zomer 2017: -

Conclusie
PEC Zwolle haalde dus vijf gratis spelers. Stuk voor stuk interessante aanwinsten, maar niet het niveau wat Bouy en co achterlaten. De club lijkt dus een jasje te hebben uitgedaan, in kwaliteit én kwantiteit.

> > Overzicht alle transfers van PEC Zwolle.

Willem II
Minutenvreter Kostas Lamprou wilde een stapje hogerop en besloot Willem II te verlaten. Dat deden ook de basisspelers Anouar Kali, Funso Ojo en Obbi Oularé, terwijl gewaardeerde krachten Guus Joppen, Dico Koppers, Branco van den Boomen, Jari Schuurman en Dries Wuytens Tilburg achter zich lieten. Een hoop vertrekkende spelers. 

Fernando Lewis versterkte de gelederen, terwijl de club ook Pedro Chirivella en Dan Crowley, vorig seizoenen huurspelers bij Go Ahead Eagles, verwelkomde. Daarnaast arriveerden de relatief onbekende spelers Bartek Urbański (Legia Warschau), Karim Coulibaly (AS Nancy), Timon Wellenreuther (FC Schalke 04) en Kostas Tsimikas (Esbjerg fB).  

 • Geld ontvangen: €150.000
 • Geld uitgegeven: €100.000
 • Balans zomer 2017: €50.000

> > Overzicht alle transfers van AZ.> > Overzicht alle transfers van AZ.

Conclusie
Over die laatste nieuwelingen is lastig te zeggen hoe zij gaan presteren, maar geen van hen was afgelopen seizoen basisspeler bij hun club. De spelers die ze vervangen waren dat ook niet bij Willem II, dus lijkt de selectie qua breedte er niet minder op zijn geworden. Verder kunnen Lewis, Crowley en Chirivella onder meer Kali, Ojo en Oularé te vervangen qua kwaliteit. Een gelijkwaardige selectie dus in Tilburg. 

> > Overzicht alle transfers van Willem II.

ADO Den Haag
Lex Immers is terug in Den Haag. Zijn komst zorgt voor een impuls, al was dat broodnodig. Mike Havenaar, Dion Malone, Gervane Kastaneer, Ernestas Šetkus, Kevin Jansen en Nasser el Khayati trokken de Haagse deur namelijk achter zich dicht. Immers moet samen met de andere belangrijke nieuwelingen Bjørn Johnsen, Melvyn Lorenzen, Bas Kuipers en Elson Hooi de kwaliteit waarborgen. 

 • Geld ontvangen: -
 • Geld uitgegeven: -
 • Balans zomer 2017: -

Conclusie
Veel basisspelers verlieten ADO Den Haag, maar de club versterkte zich met goede spelers. Zo speelde Johnsen vorig seizoen 34 duels in de Schotse Premier League, terwijl Lorenzen namens Werder Bremen 14 keer uitkwam in de Bundesliga. Immers, terug van weggeweest, kan het verschil maken. De selectie lijkt gewaardig te zijn aan vorig jaar.

> > Overzicht alle transfers van ADO Den Haag.

Eindconclusie
Geen van deze clubs heeft zich écht goed versterkt. Bij Willem II en ADO Den Haag heeft men gezorgd voor een kwaliteitswaarborging, maar niet meer dan dat. Heracles Almelo en PEC Zwolle zagen meer kwalitatief goede spelers vertrekken dan het kon verwelkomen. Voorlopig, met de Eredivisie voor de deur, staan ADO Den Haag en Willem II er het beste voor van de middenmoters. Op 1 september kan echter alles weer veranderd zijn.

 • Versterkt: - 
 • Neutraal: Willem II, ADO Den Haag
 • Verzwakt: Heracles Almelo, PEC Zwolle

Nieuws: Voetbal Headlines.nl | Voetbal Headliner