24.10.2017 10:00

Ingezoomd op: de opgebloeide en zeer effectieve Neres

Met drie assists was David Neres dé grote man tijdens De Klassieker. De dribbelaar van Ajax was een van de weinige spelers die zich onttrok aan het erbarmelijke niveau tijdens het duel met Feyenoord (1-4 zege Ajax), dat bol stond van de overtredingen. De rechtsbuiten van de Amsterdammers raakt de laatste weken steeds beter op stoom.

Ajax-trainer Marcel Keizer gunt zijn twintigjarige pupil steeds vaker een basisplaats. Dat is fijn voor Neres, die een kleine tien maanden geleden in Amsterdam arriveerde na zijn overgang van São Paulo naar Ajax. De Amsterdammers waren aanvankelijk voorzichtig met de vleugelspeler, maar vanwege het hoge prijskaartje (twaalf miljoen euro) waren er steeds meer geluiden dat Neres zou floppen. Dat imago heeft hij mede dankzij zijn sterke optreden tegen aartsrivaal Feyenoord voorlopig geparkeerd. 

Meest effectieve Ajacied
De Braziliaan is sinds zijn komst bij Ajax uitgegroeid tot de meest rendementvolle vleugelaanvaller van alle spelers die meer dan twintig duels speelden namens de Amsterdammers. Tijdens zijn 23 optredens voor de club in alle competities, kwam Neres tot zeven doelpunten en negen assists. Daarmee is hij elke 72 minuten betrokken bij een Ajax-treffer en houdt hij Luis Suárez (75 minuten) en Kenneth Pérez (88 minuten) net achter zich. 

In het huidige Eredivisie-seizoen, waarin Neres in zeven duels vier keer scoorde en vier assists gaf, is de buitenspeler de meest effectieve speler van de competitie. De Ajacied was bij elke 49 minuten direct betrokken bij een doelpunt en blijft daarmee elke andere speler ruim voor. PSV'er Hirving Lozano komt nog enigszins in de buurt van Neres. De Mexicaanse dribbelaar heeft 63 minuten nodig om een assist te geven of te scoren.

Betrokkenheid in minuten bij Eredivisie-treffer:

  1. Neres (Ajax): 49 minuten
  2. Lozano (PSV): 63 minuten
  3. Huntelaar (Ajax): 91 minuten
  4. Berghuis (Feyenoord): 92 minuten
  5. Kuwas (Heracles): 96 minuten

De rechtsbuiten van Ajax staat door zijn directe betrokkenheid bij acht doelpunten samen met ploeggenoot Hakim Ziyech en Jürgen Locadia op de tweede plek in de MVP-lijst van de Eredivisie. Alleen de PSV'ers Marco van Ginkel en Lozano doen het met negen doelpunten of assists beter. Door zijn sterke optredens is Neres eveneens de best beoordeelde speler volgens de grote Nederlandse media. Met een gemiddelde van 6,87 blijft Neres Lozano (6,83) en Ryan Thomas (6,67) nipt voor.

Neres, die de afgelopen tijd buiten het veld om hulp kreeg van landgenoot en ex-Ajacied Wamberto, doet het nu bijzonder goed. Voor het duel met Feyenoord scoorde hij al tegen Heerenveen (0-4, twee goals) en Sparta (4-0). De linkspoot moet nu zorgen dat hij het niveau kan doortrekken, zodat trainer Keizer niet langer om hem heen kan. Met Justin Kluivert, Amin Younes, Václav Černý en Dennis Johnsen heeft Neres een hoop concurrentie. 

Eredivisiepoule
Nieuws: Voetbal Headlines.nl | Voetbal Headliner