22.02.2018 10:15

De ontwikkeling van beloftenteams in de Jupiler League

De beloftenteams van Ajax en PSV spelen sinds het seizoen 2013/2014 in de Jupiler League, terwijl ook Jong FC Twente, Jong FC Utrecht en Jong AZ hun opwachting maakten. Er is nog altijd veel kritiek op de beloftenteams in Nederlandse profvoetbal, maar hoe presteerden zij de afgelopen jaren? 

Jong Ajax en Jong PSV
De enige twee ploegen die vanaf het begin tot op heden op het tweede niveau van Nederland spelen zijn Jong Ajax en Jong PSV. PSV begon het avontuur goed met een tiende plek, maar eindigde in de twee seizoenen daarna lager (veertiende en elfde). Vorig seizoen maakten de Eindhovenaren een flinke sprong omhoog door de competitie als vierde af te sluiten. Momenteel staat Jong PSV op een knappe vijfde plaats.

De Amsterdammers begonnen minder dan Jong PSV. Jong Ajax werd in 2014 veertiende, maar sindsdien is de stijgende lijn ingezet. Achtereenvolgens eindige de beloftenploeg als twaalfde, negende en tweede. Dit seizoen verloopt helemaal goed voor Jong Ajax, want de ploeg staat fier bovenaan. De koploper won al zestien wedstrijden in 25 optredens, waarmee de ploeg het hoogste winstpercentage haalt sinds haar entree in de Jupiler League.

Winstpercentages van Jong Ajax in de Jupiler League

  • 2017/2018: 64%
  • 2016/2017: 61%
  • 2015/2016: 36%
  • 2014/2015: 32%
  • 2013/2014: 39%

Beloftenteams Twente, AZ en Utrecht
Jong FC Twente startte samen met Ajax en PSV in de Jupiler League, maar is inmiddels afgezakt naar de derde divisie. Nadat het zeventiende en dertiende eindigde in de Jupiler League, besloten de Tukkers vanwege financiële problemen zich terug te trekken. In de Tweede Divisie degradeerde de ploeg direct naar een nog lager niveau, door in 2016/2017 als laatste te eindigen. De Derdedivisionist vindt zichzelf nu terug op een dertiende plaats.

Jong FC Utrecht debuteerde vorig seizoen in de Jupiler League. Dat verliep alles behalve soepel, maar degradatie werd voorkomen. De Domstedelingen eindigden het debuutjaar als achttiende, omdat het FC Dordrecht en Achilles'29 achter zich liet. Dit seizoen staat Jong FC Utrecht op de laatste plaats. Voor Jong AZ, dat vorig seizoen heel eenvoudig kampioen werd in de Tweede Divisie, is dit het eerste jaar in de Jupiler League. De Alkmaarders presteren degelijk, met een zestiende plaats.

Eredivisiepoule
Nieuws: Voetbal Headlines.nl | Voetbal Headliner