06.03.2018 13:21

Tussentijdse trainerswissels: alleen Advocaat verbetert

Vaak is de coach de eerste die sneuvelt als de resultaten mager zijn. Dit seizoen besloten tot nu toe Ajax, FC Twente en Sparta tussentijds van trainer te wisselen. Voorlopig boeken alleen de Spartanen succes.

Dick Advocaat vulde de vrijgekomen trainerspositie bij Sparta in, een vacature die was ontstaan na de dramatische 0-7 nederlaag tegen Feyenoord. Het kostte Alex Pastoor de kop. Na een 4-0 nederlaag bij FC Groningen, met interim-coach Dolf Roks op de bank, tekende Advocaat in Spangen. De oud-bondscoach van Oranje pakt gemiddeld 0,77 punt per duel, terwijl voorganger Pastoor 0,69 punt per wedstrijd sprokkelde. Onder Advocaat is met name de achterhoede op slot gegaan. In zijn negen duels langs de kant kreeg Sparta dertien tegengoals, een gemiddelde van 1,4 per duel. Niet overtuigend, maar wel aanzienlijk beter dan de 2,06 per wedstrijd die Sparta onder Pastoor om de oren kreeg. Ook scoren de Rotterdammers meer: 1,22 keer per duel tegenover 0,81 onder Pastoor.

Bij Ajax pakte de trainerswissel echter minder succesvol uit. Marcel Keizer behaalde net iets meer punten per duel dan zijn opvolger Erik ten Hag. Daarnaast vond Ajax onder Keizer gemiddeld 2,82 keer per wedstrijd het doel, onder Ten Hag is dat momenteel 2,13 keer. Ook krijgt Ten Hag iets meer tegendoelpunten. Gemiddeld één tegengoal per duel, Keizer hield het op 0,94. Keizer was nog volop in titelstrijd met PSV, momenteel lijkt Ajax met een achterstand van tien punten afgehaakt.

Degene die het ontslag van Keizer inleidde, was Gertjan Verbeek. In één van zijn eerste duels als trainer van FC Twente knikkerde hij na strafschoppen de Amsterdammers uit het bekertoernooi. In de Eredivisie boekt Verbeek echter minder succes dan zijn voorganger René Hake. De voormalig coach werd na acht speelronden op straat gezet met een puntengemiddelde van 0,75, met de hoop dat het onder Verbeek zou verbeteren. Het werd echter alleen maar minder: net iets meer dan een half punt gemiddeld per duel. Verbeek, die bekend staat als defensief ingestelde trainer, kreeg per duel gemiddeld 2,06 goals om de oren tegenover 1,63 onder Hake. Met name de eerste vijf duels waren afgrijselijk voor Verbeek: zestien tegengoals in vijf duels. Met nog acht wedstrijden voor de boeg hebben de trainers de ondankbare taak hun club uit het slop te trekken.

Eredivisiepoule
Nieuws: Voetbal Headlines.nl | Voetbal Headliner