27.03.2018 15:00

Voormalig Heerenveen-ster hoopt op titel in Cyprus

Aan het einde van vorig decennium had sc Heerenveen Danijel Pranjić op het middenveld lopen. De Kroaat (36) was in die periode één van de betere spelers van de competitie, maar is al sinds 2009 uit de Eredivisie verdwenen. 

De 58-voudig international is inmiddels neergestreken in Cyprus, waar hij de clubkleuren van Anorthosis Famagusta FC verdedigt. De afgelopen seizoen kwam hij uit voor Panathinaikos en FC Koper. Met Anorthosis Famagusta eindigde hij dit seizoen bij de eerste zes ploegen, waardoor hij de kampioenspoule speelt. Daarin staat de club op een derde plaats. Zijn beste jaren liggen inmiddels achter hem, maar is hij nog altijd topfit. In de play-offs miste de middenvelder annex verdediger namelijk nog geen minuut.

Spelers met de meeste minuten bij Famagusta tijdens de play-offs in 17/18:

 • Pranjic: 270 minuten
 • Harush: 270 minuten
 • Victor: 270 minuten
 • Schildenfeld: 270 minuten
 • Ďuriš: 269 minuten

Hoewel de titel uit zicht lijkt, kan Pranjić nog kampioen van Cyprus worden, al bedraagt de achterstand op koploper Apollon Limassol tien punten. Mocht Anorthosis Famagusta of Apollon Limassol kampioen worden, doorbreekt één van die ploegen de vijfjarige hegemonie van het APOEL Nicosia van onder meer Boy Waterman en Lorenzo Ebecilio. APOEL werd namelijk de afgelopen vijf jaar steevast kampioen van Cyprus. 

  Periode bij Heerenveen
  Via Dinamo Zagbreb belandde Pranjić in de zomer van 2005 in Friesland, waar hij direct bassispeler werd van sc Heerenveen. In de vier seizoenen dat hij voor de Friese club uitkwam, speelde hij nooit minder dan dertig wedstrijden. Sterker nog, vrijwel elk seizoen behoorde hij tot de Heerenveen-spelers met de meeste minuten. Het grootste succes vierde hij in zijn laatste seizoen, toen de club FC Twente in de finale van de KNVB beker versloeg na strafschoppen. Ook was hij in zijn Heerenveen-periode geregeld betrokken bij doelpunten als aangever of eindstation.

  Goals en assists van Pranjić bij Heerenveen in de Eredivisie:

  • 2008/2009: 16 goals, 7 assists
  • 2007/2008: 9 goals, 9 assists
  • 2006/2007: 5 goals, 11 assists
  • 2005/2006: 2 goals, 10 assists

  Zeker in zijn eerste seizoenen gaf hij veel assists. In zijn laatste twee seizoenen begon hij vaker te scoren, met als uitschieter zijn laatste seizoen. Toen eindigde hij bij de bovenste spelers op de topscorerslijst. Vlak achter Luis Suárez werd Pranjić gedeeld vierde (met onder meer Feyenoord-spits Roy Makaay) met zestien doelpunten. Daardoor werd hij de meest scorende middenvelder van de Eredivisie. Opvallend is dat geen enkele middenvelder* in de seizoenen erna dat aantal nog bereikte, al kwam Tjaronn Chery in 2014/2015 met vijftien doelpunten erg dichtbij. 

  Bayern München
  In Zuid-Duitsland kwam hij regelmatig aan spelen toe, al was hij nooit een vaste waarde. Toch speelde hij in drie seizoenen 54 wedstrijden in de Bundesliga, waarvan hij veertig keer basisspeler was. In de zomer van 2012 besloot hij Duitsland achter zich te laten en te verkassen naar Sporting CP. In die periode werd hij nog verhuurd aan Celta de Vigo, waarna hij via Panathinaikos en FC Koper dus bij Anorthosis Famagusta belandde. Zijn contract loopt na dit seizoen af en het is de vraag of de 36-jarige Pranjić nog verdergaat.

  * Hakim Ziyech lukte het wel, maar hij speelde in 2015/2016 voornamelijk als vleugelaanvaller bij FC Twente. Bij Ajax is hij momenteel middenvelder.

  Eredivisiepoule
  Nieuws: Voetbal Headlines.nl | Voetbal Headliner