15.04.2018 10:00

Alles over dé topper, het kampioensduel: PSV-Ajax

Heel PSV kijkt er reikhalzend naar uit: zondag 15 april kunnen de Eindhovenaren in eigen stadion kampioen worden na een loodzwaar seizoen. De tegenstander? Uitgerekend de grote rivaal uit Amsterdam, dat er alles aan zal doen om het kampioensfeest minstens één speelronde uit te stellen.

Weinig creatieve KNVB
Voor de vierde keer in de laatste zes seizoenen staat het treffen in Eindhoven laat gepland op het competitieprogramma, alleen in 2013/2014 werd het duel de afgelopen jaren voor de winterstop afgewerkt. Wellicht hoopte de KNVB in al die jaren op een rechtstreeks kampioensgevecht, zoals het huidige seizoen het geval is. Wat dat betreft heeft de bond een uitstekende keuze gemaakt om dit duel midden april te plannen. 

Hoe de topper PSV - Ajax de afgelopen seizoenen op de planning stond:

  • 2017/2018: speelronde 31
  • 2016/2017: speelronde 32
  • 2015/2016: speelronde 28
  • 2014/2015: speelronde 25
  • 2013/2014: speelronde 07
  • 2012/2013: speelronde 30

Herhaling 1963?
Ajax zal in alle gevallen proberen te voorkomen dat het scenario uit het seizoen 1962/1963 zich zal herhalen. PSV behaalde toen haar eerste kampioenschap in het betaalde voetbal. Een kleine 55 jaar geleden was Ajax ook de ploeg die het Eindhovense feestje kon verstoren, maar daar slaagde de ploeg geenszins in. De Amsterdammers gingen in Brabant namelijk met 5-2 onderuit voor het oog van 18.000 toeschouwers. PSV wil, onder aanvoering van topscorer Lozano, niets liever dan voor eigen fans het knappe seizoen bezegelen met een vernedering voor de grote concurrent.

Onderlinge duels
Eerder dit seizoen speelde Ajax een ijzersterke wedstrijd tegen PSV, waardoor het enigszins met vertrouwen naar Eindhoven zal afreizen. In december werd het 3-0 in de Johan Cruijff ArenA, al werd Marcel Keizer elf dagen later ontslagen. Vorig seizoen lukte het PSV om te winnen (1-0) in het Philips Stadion, daags nadat Ajax het slopende Europa League-duel met Schalke 04 had afgewerkt (3-2 verlies). Daardoor stevende Feyenoord af op de landstitel. De twee seizoen daarvoor pakte Ajax de volle buit in Eindhoven. De balans deze eeuw is nog wel in het voordeel van PSV, dat zeven van de zeventien onderlinge duels in Eindhoven won. 

PSV - Ajax deze eeuw in de Eredivisie: 

  • Wedstrijden: 17 wedstrijden
  • Winst PSV: 7 wedstrijden
  • Gelijkspel: 5 wedstrijden
  • Winst Ajax: 4 wedstrijden

Al vier jaar helemaal niets
Na drie prijsloze seizoenen had men in Amsterdam stiekem gehoopt dat dit seizoen weer de landstitel naar de hoofdstad zou gaan. Hoewel Feyenoord afgelopen mei geheel terecht de schaal lifte, had de ploeg van (destijds) Peter Bosz een heel sterk eindschot en kende het een geweldige Europese campagne. Echter verliet Bosz Ajax na veel commotie, kreeg de club een optater van jewelste rond Abdelhak Nouri, onderging het een onverwachte trainerswissel, terwijl het donderde op bestuurlijk niveau. Mede daardoor schotelde Ajax haar fans sportief gezien een bedroevend seizoen voor.

De ploeg uit de hoofdstad koopt er weinig voor, maar voor het negende opeenvolgende seizoen lijkt het de Eredivisie af te sluiten bij een plaats bij de beste twee ploegen. Bij PSV kijkt men lachend naar het gestuntel in Amsterdam. Onder het mom 'Eendracht maakt macht' heeft de ploeg één doel: kampioen worden. Vaker met zakelijk dan aantrekkelijk voetbal werden de punten binnengesleept, maar niemand die daarom maalt. Als PSV kampioen wordt, is dat de 24e landstitel in totaal. Alleen Ajax doet het beter, met 33 kampioenschappen. Al is het gat de afgelopen jaren langzaam aan het slinken. 

Op recordjacht
Het resultaatgerichte voetbal dat PSV speelt onder Philip Cocu is door menig kenner onder een vergrootglas gelegd. "Dit is schijtbakkenvoetbal, het is niet om aan te gluren", liet voormalig FC Twente-trainer Gertjan Verbeek weten tegenover FOX Sports. Die woorden werden hartelijk in ontvangst genomen door de Eindhovenaren, want men wist waar het mee bezig was: wedstrijden winnen. De manier waarop was slechts voor een klein deel van belang.

Het winnen ging niet altijd even makkelijk, maar de ploeg stopte vrijwel wekelijks de driepunter in haar zak: int totaal 25 van de dertig keer. Als het aankomende zondag van Ajax wint en de drie resterende wedstrijden die volgen, eindigt PSV op 89 punten. Dat zou een evenaring van het nationale record zijn, sinds de invoering van het driepuntensysteem. In de gehele geschiedenis behaalde alleen Ajax ooit meer punten: in 1971/1972 finishte de ploeg op 63 punten (omgerekend 93). 

Europese debacles
Zowel Ajax als PSV heeft een dramatische Europese seizoen achter de rug. De hoofdstedelingen probeerden zich via de play-offs voor de Champions League te plaatsen, maar na de eerste hobbel was het al uitgeschakeld. OGC Nice knikkerde Ajax genadeloos hard uit het miljardenbal, datzelfde deed Rosenborg BK in de Europa League. PSV blameerde zich tegen het nietige NK Osijek uit Kroatië. Over twee duels kwam de ploeg uit Eindhoven niet tot scoren. Het vizier van de teams ging op de nationale competitie en daar ging PSV een stuk beter mee om dan Ajax.

Getergde PSV'ers
Cocu zal weinig moeite hebben om zijn spelers op scherp te zetten voor het duel met Ajax, want kampioen worden tegen de rivaal is ultiem. Mocht dat alleen niet genoeg zijn, helpen de spelers en staf van Ajax zelf een handje mee. Zo stelde Ten Hag dat men in Eindhoven Ajax vreest. "PSV is sowieso wel bang voor ons, dat lijkt me logisch", kreeg FOX Sports uit de mond van de Ajax-trainer. Ook Lasse Schöne deed een duit in het zakje. "Als we hen zondag een tik geven, krijgen ze echt nog drie vervelende weken." PSV lacht erom en zal dat waarschijnlijk na zondag ook doen. Misschien nog niet met de schaal in de handen, maar die volgt dan later. 

Nieuws: Voetbal Headlines.nl | Voetbal Headliner