01.06.2018 14:30

Ajax-huurlingen laatste 8 jaar: 51 mislukt, 1 geslaagd

FC Groningen huurt voor volgend seizoen Mateo Cassierra van Ajax. De in de Jupiler League bewierookte aanvaller mag zijn kunsten nu vertonen in de Eredivisie. Maar worden de verhuurde Ajax-spelers daar wel beter van? Voetbal.com ging net zo ver terug in de tijd tot er een geslaagde* huurling werd gevonden. Wat blijkt? We moeten daarvoor acht seizoenen terug in de tijd. 

Afgelopen seizoen verhuurde Ajax Deyovaisio Zeefuik aan FC Groningen. Het is eigenlijk te kort geleden om daar iets zinnigs over te zeggen, maar bij de Groningers maakte hij indruk. Niet genoeg voor een blijvend verblijf in Amsterdam, wel voor een herenigd avontuur bij de Trots van het Noorden. Afgelopen winterstop pikte Ajax Perr Schuurs op bij Fortuna Sittard en stalde hem voor de rest van het seizoen bij de Limburgers. Ook voor Schuurs geldt dat er nog geen beoordeling over gegeven kan worden. Zakaria El Azzouzi, Leeroy Owusu en Mauro Savastano kunnen we wel als ongeslaagd beschouwen.  

Tijdens 2016/2017 leende Ajax Richairo Živković, Robert Murić, Indy Groothuizen, Django Warmerdam en Mitchell Dijks uit. Živković en Dijks maakten later nog wel minuten in de hoofdmacht van de Amsterdammers, maar een doorbraak bleef uit. Živković vertoont nu zijn kunsten bij KV Oostende, Dijks verkast na een lange periode van tribune zitten naar Bologna FC 1909. Het seizoen daarvoor waren Lesly de Sa, Lucas Andersen, Peter Leeuwenburgh, Xavier Mous, Queensy Menig, Ruben Ligeon en wederom Živković eveneens weinig succesvol.

Ook in 2014/2015 kenden de Ajax-huurlingen amper succes. Dat gold voor De Sa, Ligeon, Sheraldo Becker, Dejan Meleg, Fabian Sporkslede, Bas Kuipers, Mickey van der Hart en Lerin Duarte. De inmiddels afgezakte spelers Danny Hoesen en Jody Lukoki konden een seizoen daarvoor samen met Dijks ook bij terugkomst geen potten breken. Net als Sven Nieuwpoort, Gino van Kessel, Geoffrey Castillion, Ilan Boccara, Joeri de Kamps en Danzell Gravenberch. Misschien dan in het seizoen 2012/2013? Ook niet, Xandro Schenk zakte af en Dico Koppers deed het later leuk in de Eredivisie, maar was niet goed genoeg voor Ajax. Eyong Enoh imponeerde meer, maar het was onvoldoende later bij Ajax uit te groeien tot één van de beste spelers. Een gewaardeerde kracht was hij zeker.

Darío Cvitanich liet later in zijn carrière na een verhuurperiode aan Boca Juniors fraaie dingen zien, maar zijn Europese avontuur eindigde zonder succes. Ook Roly Bonevacia, Rodney Sneijder, Marco Bizot en Florian Jozefzoon presteerden niet bovengemiddeld, al deed laatstgenoemde het nog even goed bij PSV, maar zijn huidige avontuur bij Brentford FC is niet per se een stap omhoog ten opzichte van Ajax. 

Van Rik Schouw, Rene Osei Kofi en Sergio Padt kunnen we ook niet zeggen dat zij een veel hoger niveau hebben gehaald dan Ajax. Marvin Zeegelaar is een echt twijfelgeval, want bij Sporting CP deed hij nog regelmatig mee in de Champions League. Ook Ismail Aissati is geen flop geworden, maar beide spelers bereikten ook niet de absolute wereldtop. Dat gold zeker niet voor Rob Wielaert. Dat kan eveneens gezegd worden van Tom Overtoom, Tayfun Candan, Timothy van der Meulen, Edgar Manucharyan, Javier Martina, Evander Sno, Jeffrey Sarpong, Bruno Silva en Jan-Arie van der Heijden. Laatstgenoemde werd vorig seizoen wel kampioen van de Eredivisie als basisspeler met Feyenoord, maar een stap van Ajax naar Rotterdam is maximaal een gelijkwaardige.

De laatste rij namen werden allemaal verhuurd in het seizoen 2009/2010. Daarmee treffen we eindelijk de laatste geslaagde huurling van Ajax: Daley Blind. In de hoofdstad werd hij verguisd, waarna de club hem verhuurde aan FC Groningen. Daar bloeide hij op, keerde terug in Amsterdam, groeide er uit tot sterkhouder en aanvoerder en verdiende een fantastische transfer naar Manchester United. Ja, van de inmiddels 53-voudig Oranje-international kunnen we stellen dat hij een geslaagde huurling was.

Liefst 51 spelers slaagden er dus niet in om na een verhuurperiode het niveau van Ajax vervolgens te ontgroeien. Het lukte alleen Blind, waardoor het slagingspercentage van de afgelopen acht seizoenen staat op een magere 2%. 

Rapport Ajax-huurlingen van de afgelopen acht seizoenen:

  • Niet geslaagd – 51 spelers: Zakaria El Azzouzi, Leeroy Owusu, Mauro Savastano, Richairo Živković, Robert Murić, Indy Groothuizen, Django Warmerdam, Mitchell Dijks, Xavier Mous, Queensy Menig, Lesly de Sa, Lucas Andersen, Peter Leeuwenburgh, Ruben Ligeon, Sheraldo Becker, Dejan Meleg, Fabian Sporkslede, Bas Kuipers, Mickey van der Hart, Lerin Duarte, Danny Hoesen, Jody Lukoki, Sven Nieuwpoort, Gino van Kessel, Geoffrey Castillion, Ilan Boccara, Joeri de Kamps, Danzell Gravenberch, Xandro Schenk, Dico Koppers, Eyong Enoh, Darío Cvitanich, Roly Bonevacia, Rodney Sneijder, Marco Bizot, Florian Jozefzoon, Ismail Aissati, Rob Wielaert, Rik Schouw, Rene Osei Kofi, Sergio Padt, Marvin Zeegelaar, Javier Martina, Evander Sno, Jeffrey Sarpong, Bruno Silva, Jan-Arie van der Heijden, Tom Overtoom, Tayfun Candan, Timothy van der Meulen en Edgar Manucharyan.
  • Geen beoordeling – 2 spelers: Deyovaisio Zeefuik, Perr Schuurs. 
  • Geslaagd – 1 speler: Daley Blind.

* Onder geslaagde huurling verstaan wij dat de verhuurde speler bij terugkeer in Amsterdam basisspeler is geworden en/of vervolgens een grote stap naar het buitenland heeft kunnen maken. 

Eredivisiepoule
Nieuws: Voetbal Headlines.nl | Voetbal Headliner