03.08.2018 10:00

De 5: laatste Feyenoord-keepers uit de eigen jeugd

Elke vrijdagochtend om 10.00 uur presenteren wij de rubriek 'De 5'. Je kunt opvallende feiten verwachten, mooie stadions, lastige tegenstanders en/of lachwekkende momenten. Nu Justin Bijlow de nieuwe eerste doelman van Feyenoord gaat worden, kijken we terug naar de vijf laatste doelmannen van de Rotterdammers uit de eigen jeugd die speelminuten kregen in de Eredivisie.

1: Justin Bijlow
Een seizoen geleden stond Bijlow ineens onder de lat in de opening speelronde van het nieuwe Eredivisie-seizoen. Kenneth Vermeer was nog geblesseerd en eerste doelman Brad Jones had ook een blessure opgelopen. Met de tiener op het doel won Feyenoord met 2-1 van FC Twente. Een prachtig moment voor Bijlow, die vorig seizoen nog twee wedstrijden keepte. Momenteel heeft Vermeer een nieuwe blessure en is Jones verkocht. Trainer Giovanni van Bronckhorst wees daarom Bijlow aan als nieuwe doelman.

2: Kostas Lamprou
De huidige reservedoelman van Ajax stroomde op zestienjarige leeftijd de jeugdopleiding van Feyenoord in. Daar maakte hij indruk, waarna hij werd beloond met een plaats in de selectie van het eerste elftal. Toen eerste doelman Erwin Mulder geblesseerd raakte, mocht Lamprou vervolgens opdraven. Zijn debuut was in september 2012 tijdens de 2-0 thuiszege op PEC Zwolle. Een vaste plaats onder de lat veroverde hij nooit, waardoor hij zich liet verhuren aan SBV Excelsior en later definitief verkaste naar Willem II. 

3: Erwin Mulder
Hierboven al genoemd: Mulder. De lange doelman, inmiddels sluitpost bij Swansea City in Wales, kwam via de B1 en A1 in het eerste elftal van Feyenoord terecht. Tijdens de 6-0 overwinning tegen Heracles Almelo stond Mulder in het seizoen 2007/2008 in de basis. Het was zijn enige wedstrijd dat seizoen namens Feyenoord in de Eredivisie. Pas twee seizoenen later maakte hij zijn rentree, maar pas in het seizoen 2011/2012 werd hij de vaste doelman in De Kuip. Na 120 Eredivisie-wedstrijden moest hij Feyenoord verlaten en verhuisde hij naar sc Heerenveen. 

4: Jesper Hogedoorn
Vanwege keepersproblemen, Carlo L'Ami viel tijdens de uitwedstrijd bij sc Heerenveen na tien minuten uit, bij Feyenoord stond Hogedoorn plotseling onder de lat bij Feyenoord. Met de zeventienjarige debutant gingen de Rotterdammers met 3-1 onderuit. Voor Hogedoorn geen fijn debuut, die later in zien carrière niet meer uitkwam namens Feyenoord in de Eredivisie. Sterker nog, het was de enige wedstrijd van de sluitpost op het hoogste niveau van Nederland. Afgelopen seizoen keepte hij 33 wedstrijden namens Quick Boys in de Derde Divisie.  

5: Ricardo de Jongh
Het debuut van Hogedoorn was plotseling, maar dat gold ook zeker voor De Jong. De jeugdspeler maakte op achttienjarige leeftijd tijdens De Klassieker in het seizoen 1986/1987 zijn basisdebuut. In het Olympisch Stadion haakte eerste keeper Joop Hiele geblesseerd af in de warming-up, waardoor De Jongh moest opdraven. En hoe. De jongeling was niet te passeren en dreef vooral vedette Marco van Basten tot wanhoop. Ajax, met verder onder meer ook John van 't Schip en Frank Rijkaard, scoorde eenmaal. Feyenoord maakte er echter drie waardoor de Rotterdammers met 1-3 zegevierden. In totaal keepte hij maar twaalf wedstrijden namens Feyenoord in de Eredivisie.

 

Eredivisiepoule
Nieuws: Voetbal Headlines.nl | Voetbal Headliner