08.08.2018 08:00

Terugblik: hoe verliep de Eredivisie-voorbereiding?

De voorbereiding op het nieuwe Eredivisie-seizoen is ten einde. Dat betekent dat alle ploegen hopen in vorm te zijn geraakt voor het seizoen 2018/2019. Welke ploeg won de meeste wedstrijden, wie is de topscorer van de voorbereiding en wat waren de grootste overwinningen/nederlagen? 

Opvallend is het verschil in aantal wedstrijden tussen AZ Alkmaar en Vitesse. Beide ploegen kwamen uit in de tweede voorronde van de Europa League, maar kozen een andere route om tijdig fit te geraken voor die belangrijke wedstrijden. De Alkmaarders speelden acht oefenwedstrijden en werden uitgeschakeld door FK Kairat, terwijl de Arnhemmers kozen voor slechts vier wedstrijden en het Roemeense FC Viitorul Constanța versloeg over twee wedstrijden. Ook PSV speelde weinig wedstrijden: vijf in totaal.


    Lees ook: De duels van de Nederlandse tegenstanders in Europa 


    Gemiddeld speelden de Eredivisie-ploegen 7,8 wedstrijden deze voorbereiding. Daarin wonnen FC Emmen, Heracles Almelo en VVV-Venlo de meeste duels: zeven stuks. De minste zeges vonden plaats bij Fortuna Sittard en Vitesse (eenmaal), terwijl ook Ajax en Willem II tot slechts twee overwinningen kwamen. De Amsterdammers verloren ook de meeste duels: zes in totaal. Ajax wordt gevolgd door ADO Den Haag en De Graafschap, met beide vijf verliespartijen. 

    Klik op de afbeelding om te vergroten.

    Topscorers in Venlo
    De spelers van VVV-Venlo waren deze voorbereiding flink op schot. Peniel Mlapa, deze zomer overgekomen van het Duitse Dynamo Dresden, scoorde in totaal tienmaal. Vooral tegen SV Blerick was hij op schot met vier doelpunten. Met tien goals in totaal is Mlapa de meest trefzekere Eredivisie-speler van de voorbereiding, samen met voormalig ploeggenoot Clint Leemans. De middenvelder speelde een groot deel van de voorbereiding in één team met Mlapa en scoorde daarin acht keer. Daarna verkaste hij naar PEC Zwolle waar hij nog eens twee doelpunten voor zijn rekening nam. 

    Klik op de afbeelding om te vergroten.

    Monsterzeges in Groningen, Heerenveen schandalig
    In totaal werden er door alle clubs uit de Eredivisie tijdens deze voorbereiding 141 wedstrijden gespeeld. Daarvan werden er 76 gewonnen, 44 verloren en 21 gelijkgespeeld. FC Groningen was de koning van de monsteroverwinningen, want tweemaal wist de ploeg uit het noorden met 0-16 te winnen. Dat lukte ook VVV-Venlo tegen SVEB. SC Heerenveen speelde en bedroevende voorbereiding want ging met 8-2 onderuit tegen TSG 1899 Hoffenheim. Daarna verloor het ook nog eens met 1-3 van het Spaanse Levante UD. Geen al te beste voorbereiding voor de ploeg uit Friesland, die vrijdagavond het nieuwe seizoen aftrapt tegen PEC Zwolle. 

    Klik op de afbeelding om te vergroten.

    Eredivisiepoule
    Nieuws: Voetbal Headlines.nl | Voetbal Headliner