12.08.2018 11:37

Het fenomeen Pereiro: statistisch een Eredivisietopper

Met een goal en een assist groeide PSV’er Gastón Pereiro uit tot een van de sterkhouders bij PSV tegen FC Utrecht (4-0). De Uruguayaan is en blijft een mysterie. Statistisch gezien doet hij het uitstekend.

PSV-coach Mark van Bommel heeft besloten om Pereiro als aanvallende middenvelder te posteren. Daar lijkt de aanvaller, van origine rechtsbuiten, vooralsnog goed tot zijn recht te komen. Het moet het seizoen van de waarheid worden voor de 23-jarige nummer 10. De afgelopen jaren was hij geen onbetwiste basisspeler.


 Lees ook: Negatief record Ajax na tweede gefaalde opener op rij 


In zijn eerste seizoen, 2015/2016, begon hij vijftien keer aan de aftrap en kwam hij veertien keer als invaller binnen de lijnen. Daarin had hij overigens geweldige statistieken: elf goals en 3 assists. Dat betekent dat hij iedere 95 minuten bij een doelpunt betrokken was.

In 2016/2017 zat hij acht wedstrijden op de bank, maar het lukte hem niet om te overtuigen. Ondanks zijn tien goals en twee assists was hij geen constante factor in het elftal van Phillip Cocu.

Dubbele cijfers
Ook afgelopen jaar, het kampioensjaar, kreeg hij niet zomaar de voorkeur. Hirving Lozano en Steven Bergwijn golden als basisspeler, waardoor Pereiro slechts 21 keer aan de aftrap verscheen. Daarin haalde hij wel opnieuw de dubbele cijfers: elf goals en drie assists. De tweevoudig Uruguayaans international scoort per Eredivisieduel 0,38 doelpunt.

Dat is beduidend beter dan zijn concurrent Steven Bergwijn. Hij scoort gemiddeld 0,17 keer per wedstrijd. De 20-jarige aanvaller begon vorig seizoen zes keer vaker in de basis dan Pereiro, maar scoorde drie doelpunten minder dan zijn concurrent.

Overigens was PSV net vorig seizoen net iets beter met Pereiro aan de aftrap dan zonder hem. Pereiro in de basis leverde gemiddeld 2,43 punten op, terwijl Pereiro vanaf de bank 2,31 punten opleverde. De laatste wedstrijden op de Nederlandse velden is de middenvelder annex aanvaller in bloedvorm. In zijn laatste zeven wedstrijden gaf hij twee assists en scoorde hij zes keer.

PSV met en zonder Pereiro in de basis in 2017/2018

  • Met basisspeler Pereiro: 2,43 punten
  • Met bankzitter Pereiro: 2,31 punten

Eredivisiepoule
Nieuws: Voetbal Headlines.nl | Voetbal Headliner