05.09.2018 07:45

AZ is Eredivisie-ploeg die met afstand het vaakst schoot

Het Eredivisie-seizoen van AZ Alkmaar verloopt vooralsnog wisselvallig. Zo verloor de ploeg van John van den Brom vlak voor de interlandonderbreking met 3-2 bij Heracles Almelo. Maar getuige de cijfers hoeft de trainer zich geen zorgen te maken.

Van alle ploegen uit de Eredivisie ondernamen de Alkmaarders namelijk tijdens de eerste vier speelrondes de meeste doelpogingen. De nummer drie van vorig seizoen schoot in de duels met NAC Breda, FC Emmen, Vitesse en Heracles Almelo in totaal liefst tachtig keer. Dat zijn acht schoten meer dan de nummer twee van de lijst: Ajax. De ploeg van Erik ten Hag schoot in totaal 72 keer. Opvallend is dat koploper PSV zeer efficiënt is, de ploeg schoot namelijk minder vaak dan bijvoorbeeld laagvlieger PEC Zwolle. 

De vijf Eredivisie-teams met de meeste schoten tijdens de eerste vier duels:

  1. AZ Alkmaar – 80 schoten
  2. Ajax – 72 schoten
  3. Vitesse, Feyenoord – 69 schoten
  4. ADO Den Haag, PEC Zwolle – 65 schoten
  5. PSV – 63 schoten


Lees ook: Topverdieners in de Serie A en salarissen Nederlanders 


Als we het veld in drie vlakken verdelen (own third, middle third en opposition third), is AZ vaak te vinden op het veld te vinden dat vlak bij de goal van de tegenstander ligt. Liefst 32% van de tijd spelen de Alkmaarders op dat gedeelte van het veld tijdens de eerste vier wedstrijden dit seizoen. Alleen ADO Den Haag (33%) en Ajax (37%) waren gemiddeld vaker te vinden in de buurt van de vijandelijke goals. 

De vijf Eredivisie-teams die gemiddeld het vaakst bij vijandelijke goal spelen:

  1. Ajax – 37%
  2. ADO Den Haag – 33%
  3. AZ Alkmaar – 32%
  4. PSV – 31%
  5. Feyenoord – 30%

 

Eredivisiepoule
Nieuws: Voetbal Headlines.nl | Voetbal Headliner