17.10.2018 07:00

Prestaties Eredivisionisten ten opzichte van vorig seizoen

De Eredivisie ligt voor een week stil in verband met interlands. De competitie is nu acht wedstrijden onderweg. Een mooi moment dus om de balans op te maken hoe de ploegen uit de Eredivisie presteren ten opzichte van vorig seizoen? 

Top 3 presteert beter
Kijken we naar de top van de ranglijst, dan presteren PSV, Ajax en Feyenoord allemaal beter dan na acht wedstrijden in het seizoen 2017/2018. Ook een jaar geleden waren zij respectievelijk de nummers één, twee en drie. De Rotterdammers maakten de minste groei mee. Nu staat de ploeg van Giovanni van Bronckhorst op zeventien punten, vorig jaar waren dat er zestien. Zowel PSV als Ajax is dit seizoen een stuk beter begonnen dan het vorige. Beide ploegen verzamelden tot op heden drie punten meer.

Lees ook: Van Bommel evenaart clubrecord met zegereeks 


Heracles dé verrassing
Heracles Almelo is bezig aan een geweldig seizoen. Met de nieuwe Duitse trainer Frank Wormuth staat het op een vierde plaats in de Eredivisie, met zestien punten. Daarmee presteert het heel veel beter dan het vorige seizoen, toen het na acht wedstrijden slechts negen punten behaalde. De Almeloërs maken dus een groei mee van zeven punten. Dat is meer dan elke andere Eredivisie-ploeg. Vitesse, AZ en VVV-Venlo presteren qua puntenaantal net iets minder goed ten opzichte van een jaar geleden. 

In de buik van de ranglijst is het opvallend hoeveel punten minder sc Heerenveen, PEC Zwolle en FC Utrecht haalden. De Zwollenaren hebben er momenteel vijf minder (de grootste daling van alle Eredivisie-teams, samen met FC Groningen), terwijl de Friezen en Domstedelingen vier punten minder hebben. Willem II is daarentegen verbeterd ten opzichte van vorig seizoen: een stijging van drie punten. 

NAC en Groningen dramatisch
Omdat de promovendi FC Emmen, Fortuna Sittard en De Graafschap naar behoren presteren, is het logisch dat er minstens twee ploegen zijn die het een stuk minder goed doen dan vorig seizoen. Dat zijn FC Groningen en NAC Breda. NAC Breda beleeft zelfs de slechtste seizoensstart ooit sinds de invoering van het driepuntensysteem. Ten opzichte van vorig seizoen haalde de ploeg vier punten minder. FC Groningen doet het nog slechter met een daling van vijf punten. 

Eredivisiepoule
Nieuws: Voetbal Headlines.nl | Voetbal Headliner