04.01.2019 11:30

Onana als eerste Eredivisie-keeper beste van Afrika

De CAF, de Afrikaanse equivalent van de UEFA, heeft André Onana uit geroepen tot CAF Goalkeeper of the Year 2018. De speler van Ajax is daarmee verkozen tot de beste doelman van het Afrikaanse continent. 

Nooit eerder was er een doelman uit de Eredivisie die deze individuele prijs op zijn naam schreef. De sluitpost van de Amsterdammers is daarom bijzonder trots op zijn award. "De titel ’Beste keeper van Afrika’ vind ik heel eervol. Die geeft me nog meer motivatie om keihard te werken. Ik wil prijzen winnen met Ajax en streef ernaar de beste keeper ter wereld te worden", laat Onana weten in gesprek met De Telegraaf. Onana is bezig aan een geweldig seizoen. In de competitie is hij met afstand de keeper met het hoogste percentage clean sheets*. 

Top 3 Eredivisie-keepers met hoogste percentage clean sheets:

  1. Onana, Ajax: 70,6% – 12 clean sheets
  2. Zoet, PSV: 58,8% – 10 clean sheets
  3. Bijlow, Feyenoord: 33,3% – 5 clean sheets

De jury noemt Onana één van de grootste talenten, waarbij het een eer is dat hij namens Ajax het Afrikaanse continent mag verdedigen in de achtste finale van de Champions League tegen titelhouder Real Madrid. Daarbij wordt vermeld dat hij tijdens het miljardenbal enkele onmogelijke reddingen maakte tegen Bayern München en SL Benfica. De doelman was ook in de race voor de titel 'Afrikaans voetballer van het jaar', maar op Nieuwjaarsdag hoorde hij dat die prijs aan hem voorbijging. 

* Alleen Eredivisie-keepers die meer dan de helft van de wedstrijden hebben gespeeld.

Eredivisiepoule
Nieuws: Voetbal Headlines.nl | Voetbal Headliner