11.01.2019 10:00

De 5: beste Eredivisie-keepers van eerste seizoenshelft

Elke vrijdagochtend om 10.00 uur presenteren wij de rubriek 'De 5'. Je kunt opvallende feiten verwachten, mooie stadions, lastige tegenstanders en/of lachwekkende momenten. Deze week kijken we naar de beste keepers uit de Eredivisie, op basis van de Spelersranking van Voetbal.com. Die ranking geeft een gemiddelde weer van de cijfers die het Algemeen Dagblad, Voetbal International en De Telegraaf wekelijks uitdelen.

1: Jeroen Zoet, PSV – 6,57
Aanvankelijk leek Zoet dit seizoen helemaal geen keeper van PSV meer te zijn. De doelman had uitgesproken de landskampioen te willen verlaten, maar mede vanwege het ontbreken van de juiste interesse besloot hij te blijven in Eindhoven. Daar zal de clubleiding bijzonder blij mee zijn, want de uitstekende vorm die Zoet vorig jaar liet zien, heeft hij dit seizoen doorgetrokken. Met een gemiddelde van 6,57 houdt hij concurrent André Onana op veilige afstand.

2: André Onana, Ajax – 6,47
De doelman van Ajax duikt in sommige lijstjes op als beste keeper van de Eredivisie. In de gecombineerde lijst van de grootste media moet hij toch Zoet voor zich dulden. Onana is echter wel de Eredivisie-sluitpost met de meeste clean sheets achter zijn naam. Alleen tegen PSV (3-0 verlies) moest Onana meer dan één tegengoal slikken. 

Top 3 Eredivisie-keepers met hoogste percentage clean sheets:

  1. Onana, Ajax: 70,6% – 12 clean sheets
  2. Zoet, PSV: 58,8% – 10 clean sheets
  3. Bijlow, Feyenoord: 33,3% – 5 clean sheets

3: Lars Unnerstall, VVV-Venlo – 6,38
Technisch gezien is PSV de enige club in deze lijst die twee keepers heeft. Lars Unnerstall wordt namelijk door de club uit Eindhoven verhuurd aan VVV-Venlo. Mocht Zoet volgend seizoen alsnog vertrekken, heeft het de ideale opvolger al in huis. Vorig seizoen deed de Duitse sluitpost het ook al uitstekend en eindige hij het seizoen als vijfde beste keeper. Dit seizoen toont hij wederom zijn klasse, slechts vier keepers kregen minder tegengoals dan Unnerstall. Niet slecht voor de keeper van VVV-Venlo. 

4: Justin Bijlow, Feyenoord – 6,21
PSV en Ajax presteren dit seizoen buitenproportioneel goed, maar Feyenoord draait ook een zeer sterk seizoen. Dat heeft de ploeg van Giovanni van Bronckhorst niet in de minste plaats te danken aan Justin Bijlow. De nog altijd maar twintigjarige sluitpost van de Rotterdammers keept een sterk seizoen. Sporadisch toont hij aan constanter te moeten worden, zoals in de Johan Cruijf ArenA op een schot van Frenkie de Jong. Verder imponeert Bijlow absoluut en lijkt hij één van de kandidaten die over een paar jaar gaat strijden als Oranje-doelman. 

5: Eduardo, Vitesse – 6,19
Als Vitesse huurlingen van Chelsea FC ontvangt, zijn dat vaak grote talenten. Voor Eduardo gaat die vlieger niet op. De Braziliaanse doelman is al 36 jaar. Van alle spelers die minuten maakten dit seizoen zijn alleen Anouar Hadouir en Diederik Boer ouder dan de Vitesse-keeper. Mede dankzij zijn ervaring heeft Vitesse een keeper in huis gehaald die er meteen stond. Met een gemiddelde van 6,19 sluit hij de top vijf af en blijft hij AZ-doelman Marco Bizot (6,12) nipt voor.

 

Eredivisiepoule
Nieuws: Voetbal Headlines.nl | Voetbal Headliner