12.01.2019 09:53

PSV maakt 33% van treffers in laatste kwartier

Koploper PSV kwam tijdens de eerste seizoenshelft enkele keren goed weg in de slotfase. De ploeg van Mark van Bommel blijkt een meester in de laatste vijftien minuten van de wedstrijd. Liefst twee derde van de treffers vielen in dat deel.

Zeker in blessuretijd komt PSV regelmatig tot scoren: al zeven van de in totaal zestig treffers werden na reguliere speeltijd gemaakt. Ajax is met twee treffers na negentig minuten de ploeg die het meest in de buurt komt van de Eindhovenaren. Van de negentien treffers in blessuretijd die alle Eredivisie-clubs samen maakten in de eerste seizoenshelft, kwam dus 37% op naam van de ploeg van Mark van Bommel.


 Lees ook: Dieptepunt Real: dit seizoen minste publiek in 18 jaar


Maar ook in het laatste kwartier van de wedstrijd is PSV vaak heer en meester. Al dertien keer kwam de regerend landskampioen tot scoren in die fase. Ook concurrent Ajax doet het een kwartier voor het laatste fluitsignaal goed: in totaal vielen er twaalf Amsterdamse treffers tussen de 76e en negentigste minuut. Toch zijn de PSV'ers ongenaakbaar. Zonder blessuretijd zou de huidige koploper ook niet op de eerste plaats staan.

Doelpuntenverdeling PSV per kwartier in de Eredivisie

  • 0-15: 5 goals
  • 16-30: 8 goals
  • 30-45+: 11 goals
  • 46-60: 7 goals
  • 61-75: 7 goals
  • 76-90+: 20 goals

Met name PEC Zwolle kan een goed voorbeeld nemen aan PSV. De huidige nummer zestien van de Eredivisie, na de winterstop gecoacht door voormalig Oranje-international Jaap Stam, scoorde pas twee keer in het laatste kwartier. Daarmee is het de minst productieve Eredivisieploeg in de slotfase. Ook Excelsior scoorde pas tweemaal na 75 minuten spelen.

Eredivisiepoule
Nieuws: Voetbal Headlines.nl | Voetbal Headliner