15.01.2019 15:00

Van Bommel dit seizoen de trainer met 'gouden pik'

Mark van Bommel zich heeft in de eerste seizoenshelft van de Eredivisie uitstekend gemanifesteerd. De oefenmeester van koploper PSV verloor nog maar één wedstrijd en toonde aan gevoel te hebben voor het inbrengen van de juiste wissels.

Daarmee is hij de Eredivisie-trainer met de 'gouden pik'. Dat etiket kreeg Oranje-bondscoach Louis van Gaal opgeplakt, omdat zijn wissels tijdens het Wereldkampioenschap van 2014 van grote waarde waren. Van Bommel zag dat zijn wissels een aandeel hadden bij vijftien treffers, dat is meer dan elke andere ingevallen spelers onder leiding van een andere Eredivisie-trainer. Vooral Donyell Malen bleek bij PSV een uitstekende invaller. Hij scoorde driemaal en gaf vier assists in wedstrijden waarin hij binnen de lijnen werd gebracht. Ook Érick Gutiérrez (3 goals), Gastón Pereiro (1 goal), Michal Sadílek (1 goal) en Dante Rigo (1 goal) waren doelpuntenmakers als PSV-invallers. 

Eredivisie-trainers die invallers grootste aandeel zagen hebben in treffers:

  1. Van Bommel (PSV) – 15 doelpunten
  2. Ten Hag (Ajax) – 11 doelpunten
  3. Eijer (Fortuna), Van Bronckhorst (Feyenoord) – 7 doelpunten
  4. Advocaat (Utrecht) – 6 doelpunten 
  5. Van der Gaag (NAC), Buijs (Groningen), Lukkien (Emmen), Van den Brom (AZ) – 5 doelpunten

Wie er absoluut geen gevoel hebben voor het inbrengen van de juiste wissels, zijn Vitesse-trainer Leonid Slutskiy en ADO Den Haag-trainer Alfons Groenendijk. De oefenmeesters brachten respectievelijk 43 en 49 invallers binnen de lijnen, maar geen van de ingevallen spelers had een aandeel bij een treffer als doelpuntenmaker of assistgever. Ook Jean-Paul de Jong, Marinus Dijkhuizen en Gert-Peter de Gunst hadden dat dit seizoen niet, maar zij waren maximaal vier wedstrijden trainer van een Eredivisie-club.

 

Eredivisiepoule
Nieuws: Voetbal Headlines.nl | Voetbal Headliner