08.02.2019 10:00

De 5: Eredivisie-talenten die de meeste kansen creëeren

Elke vrijdagochtend om 10.00 uur presenteren wij de rubriek 'De 5'. Je kunt opvallende feiten verwachten, mooie stadions, lastige tegenstanders en/of lachwekkende momenten. Deze week kijken we naar de Eredivisie-spelers die jonger zijn dan 22 jaar die de meeste kansen creëeren per negentig minuten*.

1: Donyell Malen – PSV
Het Eredivisie-talent die de meeste kansen creëert per negentig minuten is Donyell Malen. De PSV-vleugelaanvaller moet het vooralsnog doen met invalbeurten bij PSV, al kan hij momenteel rekenen op een basisplaats vanwege blessures bij Hirving Lozano en Steven Bergwijn. Omdat Malen vaak later in de wedstrijd wordt gebracht, zijn de ruimtes vaak iets groter bij de tegenstander. Daar profiteert Malen optimaal van, want elke negentig minuten creëert hij 3,6 kansen. Daardoor gaf hij dit seizoen ook al drie assists. 

2: Martin Ødegaard – Vitesse
Als huurling bij sc Heerenveen vorig seizoen maakte Ødegaard steeds meer indruk, maar dit seizoen ontpopt de Vitesse-speler zich tot één van de creatiefste Eredivisie-spelers. De van Real Madrid gehuurde middenvelder annex aanvaller weet zijn ploeggenoten gemiddeld 3,4 keer per negentig minuten een kans te geven. Dat aantal ligt ook een stuk hoger dan vorig seizoen, toen hij namens de Friezen 1,9 kansen voorbereidde. 

3: Steven Bergwijn – PSV
Hoewel Malen meer kansen creëert dan Bergwijn is laatstgenoemde basisspeler. Niet verwonderlijk, want Bergwijn brengt daarnaast nog wat extra's met zijn scorend vermogen en individuele actie. En hoewel Malen vaak speeltijd krijgt wanneer de ruimtes groter worden, weet Bergwijn ook een hoop kansen te creëeren voor zijn ploeggenoten. Per negentig minuten doet de drievoudig Oranje-international dat 2,5 keer.

4: Calvin Stengs – AZ Alkmaar
Ruim een jaar lang werd Calvin Stengs geplaagd door een flinke blessure, maar inmiddels is hij weer helemaal terug. In de 599 speelminuten die hij kreeg onder trainer John van den Brom bereidde hij liefst vijftien kansen voor, wat neer komt op 2,3 kansen per negentig minuten. Stengs gaf dit Eredivisie-seizoen in acht wedstrijden één assist en scoorde tweemaal. Door zijn uitstekende comeback wordt hij in verband gebracht met clubs als PSV, Ajax en buitenlandse ploegen. 

5: Daniel Crowley – Willem II 
Misschien een verrassende naam in de lijst, maar Daniel Crowley blijft onder meer Donny van de Beek, David Neres (beiden Ajax) en Albert Guðmundsson (AZ Alkmaar) nipt voor. De Engelsman, die in de zomer van 2017 overstapte van Arsenal FC naar Tilburg, biedt per negentig minuten twee keer een teamgenoot een kans. Een zeer aardig gemiddelde voor een speler van Willem II. 

* In deze lijst zijn alleen spelers opgenomen die meer dan vierhonderd minuten speelden dit Eredivisie-seizoen. 

Eredivisiepoule
Nieuws: Voetbal Headlines.nl | Voetbal Headliner