08.03.2019 10:00

De 5: best presterende Eredivisie-ploegen in 2019

Elke vrijdagochtend om 10.00 uur presenteren wij de rubriek 'De 5'. Je kunt opvallende feiten verwachten, mooie stadions, lastige tegenstanders en/of lachwekkende momenten. Deze week kijken we naar de vijf Eredivisie-ploegen die in 2019 de meeste punten verzamelden. 

1: AZ Alkmaar
Van de eerste zeven wedstrijden sinds de jaarwisseling wist de ploeg van John van den Brom liefst zes keer te winnen. In vijf van die zes wedstrijden hoefde AZ Alkmaar bovendien geen tegentreffer te incasseren. Slechts één wedstrijd ging verloren. Uit bij Willem II eindigde dat Eredivisie-duel in 2-1 voor de Tilburgers. In totaal pakte het dus achttien punten, waarmee de ploeg in 2019 alle andere Eredivisie-teams onder zich houdt. 

2: FC Groningen
De eerste seizoenshelft sloot FC Groningen af als nummer vijftien. Een ondermaatse prestatie, waardoor de club de transfermarkt op ging. Met succes, want onder meer Thomas Bruns, Kaj Sierhuis en Iliass Bel Hassani gaven de ploeg nieuw elan. Op basis van de resultaten in 2019 presteert alleen AZ Alkmaar beter. FC Groningen haalde zestien punten doordat het vijf duels won, eenmaal gelijkspeelde en één wedstrijd verloor. Een wonderlijke ommekeer die nog niet lijkt gestopt. FC Groningen kan zich opmaken voor een mooi seizoenseinde met wellicht play-offs voor Europees voetbal als ultieme bekroning. 

3: PSV
Geen ploeg in de Eredivisie speelde vaker gelijk dan PSV in 2019. Liefst vier wedstrijden eindigden in een remise. Dat gebeurde tegen FC Emmen, FC Utrecht, sc Heerenveen en Feyenoord. Verliezen deed de ploeg van Mark van Bommel niet (als enige in de Eredivisie), wat betekent dat de andere drie wedstrijden eindigden in een overwinning. Zodoende sprokkelde PSV toch dertien punten en heeft het de voorsprong op Ajax kunnen behouden. Met nog tien wedstrijden te spelen hebben de Eindhovenaren een gat van vijf punten ten opzichte van Ajax, dat het duel met PEC Zwolle nog wel moeten inhalen. 

4: Vitesse
Van teams als FC Groningen is het beeld dat ze uitstekend presteren, maar bij Vitesse is dat een stuk minder het geval. Dat komt mede door het magere voetbal dat de ploeg laat zien, wat ook Vitesse-speler Brian Linssen al meermaals aangaf. Het voetbal mag dan niet heel sprankelend zijn, Vitesse pakte wel een hoop punten. In 2019 boekte het vier overwinningen, stapte het tweemaal als verliezer van het veld en speelde het één wedstrijd gelijk. Net als PSV pakte het dertien punten, maar het doelsaldo van de Arnhemmers is net iets minder.

5: Ajax
Net als PSV leek ook Ajax onaantastbaar voor de winterstop, maar in 2019 lieten beide topclubs zien kwetsbaar te zijn. Ajax remiseerde tegen sc Heerenveen (4-4) en ging keihard onderuit bij Feyenoord: 6-2. Ook bij Heracles Almelo (1-0) verloor de ploeg van Erik ten Hag. De overige drie wedstrijden werden gewonnen, waardoor het tien punten behaalde. Dat aantal werd ook bij elkaar gesprokkeld door vijf andere Eredivisie-ploegen, maar onder meer Feyenoord heeft een minder doelsaldo dan Ajax. Bovendien speelden de Amsterdammers een wedstrijd minder, omdat het duel met PEC Zwolle is verzet naar 13 maart.

 

Eredivisiepoule
Nieuws: Voetbal Headlines.nl | Voetbal Headliner