09.03.2019 13:42

Uitzonderlijk Heerenveen-duo pas tweede koningskoppel

De doelpuntenproductie van sc Heerenveen leunt voor een belangrijk deel op de inbreng van Sam Lammers en Michel Vlap. Beide spelers staan al in de dubbele cijfers. De Friezen hadden maar één keer eerder zo een succesvol koningskoppel.

Na PSV en Ajax zijn het niet de hooggeplaatste ploegen als Feyenoord en AZ die de meeste doelpunten maakten, maar dat is sc Heerenveen. Dat heeft het voor een groot deel te danken aan het duo Lammers-Vlap, die samen bijna de helft (25 van de 53) van de totale goals voor hun rekening namen.

  • Lammers: 13 doelpunten
  • Vlap: 12 doelpunten

Geweldige goalgetters droegen het shirt van sc Heerenveen en het is dan ook allerminst een uitzondering dat een speler namens de Friezen in de dubbele cijfers komt. Alfreð Finnbogason (29 en 24), Bas Dost (32), Afonso Alves (34) en Klaas Jan Huntelaar (33, ook namens Ajax) kwamen sinds de eeuwwisseling zelfs boven de twintig treffers uit. Maar wat opvalt aan die prestaties, is dat er naast die topscorer niet nog een speler was die veel tot scoren kwam. De grens van twaalf doelpunten werd pas één keer eerder door meerdere Friezen gepasseerd in hetzelfde seizoen.


Lees ook: Dit is de meest gevaarlijke Eredivisie-aanvaller van 2019


Elf jaar geleden was er niet een duo, maar een trio goalgetters bij sc Heerenveen. Michael Bradley (15), Miralem Sulejmani (14) en Gerald Sibon (13) waren in het seizoen 2007/2008 flink op schot en kwamen boven de twaalf competitiedoelpunten uit. Dat was ook het enige jaar dat de supporters in Friesland van hun sterspelers konden genieten. Sulejmani verdiende een recordtransfer naar Ajax, Bradley vertrok naar Borussia Mönchengladbach in de Bundesliga.

De kans is nihil dat sc Heerenveen het koppel Lammers-Vlap bij elkaar weet te houden. Huurling Lammers zal voor zijn kans vechten bij PSV. Vlap, exponent uit de eigen jeugdopleiding, is met zijn 21 jaar mogelijk nog wel te behouden voor de club.

ne[project:vgzm;] {endif}
Eredivisiepoule
Nieuws: Voetbal Headlines.nl | Voetbal Headliner