15.03.2019 10:00

De 5: slechtst beoordeelde spitsen in de Eredivisie

Elke vrijdagochtend om 10.00 uur presenteren wij de rubriek 'De 5'. Je kunt opvallende feiten verwachten, mooie stadions, lastige tegenstanders en/of lachwekkende momenten. Deze week kijken we naar de vijf slechtst beoordeelde Eredivisie-spitsen van de Spelersranking van Voetbal.com*.

1: Mounir El Hamdaoui, SBV Excelsior – 5,53
Slechts één aanvaller uit de Eredivisie wordt nog slechter beoordeeld dan Mounir El Hamdaoui. Dat is De Graafschap-speler Darryl van Mieghem, maar vleugelspelers worden buiten beschouwing gelaten in deze lijst. Daarom staat de Marokkaanse spits bovenaan de top vijf van slechtst beoordeelde Eredivisie-spitsen. De 34-jarige routinier van de Kralingse club speelde dit seizoen achttien Eredivisie-duels, waarvan tien in de basis. Scoren deed hij slechts eenmaal, waardoor hij een gemiddeld cijfer van 5,53 heeft. 

2: Oussama Darfalou, Vitesse – 5,63
Een spits die het maar net iets beter doet, is Oussama Darfalou. De aanvaller kwam afgelopen zomer over van USM Alger, waar hij met achttien treffers topscorer werd. Darfalou begon het seizoen als stand-in van Tim Matavž, maar die brak in september zijn kuitbeen. Daarom werd de Algerijn regelmatig door trainer Leonid Slutskiy in de punt van de aanval geposteerd. Hoewel hij nog vijf doelpunten maakte in 21 wedstrijden, is zijn gemiddelde cijfer bijzonder laag: 5,63.

3: Tomáš Necid, ADO Den Haag – 5,65
Als huurling van PEC Zwolle maakte Tomáš Necid indruk in de Eredivisie. De Tsjechische spits speelde daarna voor Bursaspor, Legia Warschau en Slavia Praag. Toen ADO Den Haag begin dit seizoen Bjørn Johnsen verkocht aan AZ Alkmaar haalde het Necid naar de Hofstad als zijn vervanger. Dat werd geen onverdeeld succes, want pas in februari van dit seizoen maakte hij zijn tweede doelpunt van het seizoen. Inmiddels staat de teller op vijf, waardoor het lijkt alsof hij zijn vorm aan het herpakken is. Met een gemiddeld cijfer van 5,65 is zijn seizoen echter abominabel te noemen.

4: Jay-Roy Grot, VVV-Venlo – 5,67
De boomlange Jay-Roy Grot wordt dit seizoen door VVV-Venlo gehuurd van Leeds United. Na zijn vertrek bij NEC Nijmegen in augustus 2017 heeft hij echter zelden zijn niveau nog laten zien. In de Championship deed hij dat niet, nu in de Eredivisie namens de Venlonaren eigenlijk evenmin. Grot maakte wel minuten in elk Eredivisie-duel van dit seizoen, maar kon de grote Nederlandse media nog niet bekoren. Gemiddeld heeft hij een 5,67.

5: Elías Már Ómarsson, SBV Excelsior – 5,69
Met El Hamdaoui hadden we al een aanvaller van SBV Excelsior in de lijst, maar ook Elías Már Ómarsson wordt zeer matig beoordeeld (5,69). De in de zomer van IFK Göteborg overgekomen IJslandse aanvaller stond zeventien keer in de basis en was tweemaal invaller, maar echt overtuigen deed hij nooit. Slechts driemaal was hij eindstation, wat pover is voor een aanvaller. De laatste paar weken krijg El Hamdaoui de voorkeur van trainer Adrie Poldervaart.

* De cijfers geven een gemiddelde weer van de Nederlandse media De Telegraaf, Algemeen Dagblad en Voetbal International. Er worden alleen aan spelers cijfers gegeven die minimaal 50% van de wedstrijden hebben gespeeld en daarin minstens een half uur op het veld stonden. 

Eredivisiepoule
Nieuws: Voetbal Headlines.nl | Voetbal Headliner