27.03.2019 14:00

Alle aankopen die Van Geel deed voor Feyenoord 1

Martin van Geel stopt na dit seizoen als technisch directeur van Feyenoord. De beleidsbepaler meent dat het voor Feyenoord en hemzelf beter is om de wegen te laten scheiden. Daarmee komt er na acht jaar een einde aan de samenwerking.

Van Geel kwam in 2011 naar Rotterdam nadat hij eerder de functie van technisch directeur had ingevuld bij Willem II, AZ Alkmaar, Ajax en Roda JC. De 58-jarige staat erom bekend dat hij vaak weinig creatieve aankopen doet en vooral spelers haalt die in Nederland spelen of hebben gespeeld. Kijken we naar al zijn aankopen die hij haalde voor het eerste van Feyenoord, dan klopt dit beeld wel degelijk. Van alle 51 voetballers die Van Geel aantrok, zijn er 43 spelers met een verleden in de Eredivisie: een percentage van liefst 84,3%.

In zijn eerste seizoen waren dat onder meer Otman Bakkal, Guyon Fernandez en Miquel Nelom. De enige buitenlander die dat seizoen arriveerde was John Guidetti. Later trok hij ook de in Nederland bekende Karim El Ahmadi, Dirk Kuyt, Steven Berghuis en Robin van Persie aan. Allemaal succesfactoren, al waren er ook een paar misperen. Bijvoorbeeld Bilal Başacıkoğlu, Lex Immers, Wesley Verhoek, Michiel Kramer en Sofyan Amrabat. 

Trainers
Zijn eerste trainersaanstelling was meteen een schot in de roos. Feyenoord moest op zoek naar een nieuwe man nadat het Mario Been ontsloeg. Van Geel zette Ronald Koeman voor de groep. De trainer en club bleken een uitstekende combinatie, want na jaren van malaise zorgde Koeman voor een wederopstanding in Rotterdam. Toen Koeman in 2015 naar Southampton FC verkaste, haalde Van Geel, Fred Rutten. Dat werd een minder groot succes, na één seizoen verving Giovanni van Bronckhorst hem. Een heuse kaskraker, want Gio werd de meest succesvolle trainer uit de clubgeschiedenis met onder meer de landstitel en twee TOTO KNVB beker-zeges. Voor aankomend seizoen heeft Van Geel oud-verdediger Jaap Stam gehaald.

Eredivisiepoule
Nieuws: Voetbal Headlines.nl | Voetbal Headliner