10.04.2019 11:45

Peperdure PSV'er speelde in 2019 nog maar 30 minuten

PSV-trainer Mark van Bommel speelde voor de winterstop met een vaste basisploeg, al schuurde Erick Gutiérrez constant tegen de eerst elf aan. Vier keer had hij een basisplek, maar in 2019 is hij volledig uit de gratie geraakt bij de Eindhovenaren.

De Mexicaanse middenvelder moet na de winterse onderbreking liefst vier concurrenten voor zich dulden in de Eredivisie als het gaat om speeltijd. Dat zijn de vaste krachten Pablo Rosario, Jorrit Hendrix en Gastón Pereiro, terwijl ook de tieners Mohammed Ihattaren en Michal Sadílek meer minuten maakten. Na Donyell Malen en Cody Gakpo is de 23-jarige Gutiérrez de PSV-speler die het vaakst als wissel binnen de lijnen werd gebracht dit seizoen: acht keer. Een hard gelag voor Gutiérrez, die tijdens zijn overstap in de zomer van CF Pachuca naar Eindhoven een prijskaartje van liefst zes miljoen euro om zijn nek had hangen. 

Zijn speeltijd vond dus vooral plaats voor de winterstop, want tot en met december kwam de achttienvoudig international van Mexico nog tot 470 speelminuten in de Nederlandse competitie. Een gemiddelde van 28 minuten per Eredivisie-wedstrijd. Na de winterstop ligt dat gemiddelde een stuk lager: 2,5 minuut per duel in de Eredivisie. In totaal speelde hij namelijk maar twee optredens in 2019, beide keren als invaller. Tijdens de 2-2 tegen FC Emmen deed Gutiérrez twintig minuten mee, terwijl hij in het treffen met Fortuna Sittard (5-0 winst) tot slechts tien minuten speeltijd kwam. 

Speelminuten Gutiérrez voor en na de winterstop in de Eredivisie: 

  • Van aug. tot en met dec. 2018: 470 speelminuten
  • Van jan. tot en met apr. 2019: 30 speelminuten

Van Bommel heeft zich nog niet erg uitgesproken over de kwestie. Daniel Reyes, journalist van de Mexicaanse sportzender Marca Claro, weet wel waar het aan ligt. "Guti is een middenvelder die van nature inzakt tussen de centrale verdedigers. Maar het idee van Van Bommel is dat de middenvelders ook daadwerkelijk op het middenveld blijven staan. Dat is een aanpassing die hij nu aan het maken is, maar dat is tot op heden nog niet gelukt", liet de journalist weten tegenover Omroep Brabant.

 

Eredivisiepoule
Nieuws: Voetbal Headlines.nl | Voetbal Headliner