19.04.2019 10:00

De 5: best beoordeelde Eredivisie-middenvelders

Elke vrijdagochtend om 10.00 uur presenteren wij de rubriek 'De 5'. Je kunt opvallende feiten verwachten, mooie stadions, lastige tegenstanders en/of lachwekkende momenten. Met het einde van de Eredivisie in zicht kijken we naar de vijf best beoordeelde Eredivisie-middenvelders volgens de Voetbal.com-ranking*. Daarin staat Hakim Ziyech bovenaan, maar omdat hij dit seizoen vaker als aanvaller heeft gespeeld dan als middenvelder, hebben we hem buiten beschouwing gelaten. 

1: Frenkie de Jong – 6,50
Op basis van de beoordelingen die de gerenommeerde media uitdelen is Frenkie de Jong de beste middenvelder dit seizoen in de Eredivisie. De spelmaker van Ajax is niet zozeer belangrijk met doelpunten of assists, maar vrijwel elke aanval gaat via de controlerende middenvelder. Ook in de Champions League etaleerde hij meermaals zijn klasse, waardoor hij opviel bij de grootste clubs ter wereld. FC Barcelona legde de Jong in januari vast voor een recordbedrag van 75 miljoen euro. Met een 6,50 staat hij nog maar net bovenaan in deze lijst.

2: Martin Ødegaard – 6,49
Op De Jong na staan er geen middenvelders van Ajax (Lasse Schöne en Donny van de Beek) of PSV (Jorrit Hendrix, Pablo Rosario en Gastón Pereiro) meer in de lijst. Ook vinden we geen Feyenoorders terug, waardoor Martin Ødegaard de tweede beste middenvelder van de Eredivisie is. Met een 6,49 zit hij De Jong op de hielen. De Noorse speler van Vitesse, die dit seizoen wordt gehuurd van Real Madrid, zit in een uitstekende periode. Met zes assists en zes treffers doet hij het veel beter dan vorig seizoen, toen hij werd uitgeleend aan sc Heerenveen. In Friese dienst kwam hij niet verder dan twee treffers en één assist. 

3: Adam Maher – 6,47
Voorwaarde om in deze lijst te komen is dat een speler in minstens vijftig procent van de wedstrijden minstens een uur moet hebben gespeeld. Daar komt Maher maar net aan, want de speler van AZ Alkmaar deed in nog maar negentien wedstrijden mee waaraan deze eis voldeed. In de duels die Maher speelde, liet hij wel geweldige dingen zien. Scoren deed hij nog maar eenmaal, terwijl er drie assists van zijn voet kwamen. Ook Maher volgt met 6,47 punten maar net achter lijstaanvoerder De Jong. 

4: Jerdy Schouten – 6,42
De aanwezigheid van Jerdy Schouten in deze lijst is een opvallende, al is het al lang geen verrassing meer te noemen. Maar wie bij aanvang van dit seizoen zou zeggen dat de SBV Excelsior-middenvelder één van de revelaties zou worden, zou voor gek verklaard zijn. De technische speler, die vorig seizoen nog met SC Telstar in de Keuken Kampioen Divisie actief was, staat door zijn uitstekende prestaties in de belangstelling van Duitse en Italiaanse clubs. Wellicht dat een stap naar de (sub)top in Nederland voor de 22-jarige speler logischer is. 

5: Dan Crowley, Nasser el Khayati en Michel Vlap – 6,39
Op de laatste plaats in deze lijst volgen drie spelers met een gemiddeld cijfer van 6,39. Willem II'er Dan Crowley vanwege zijn belangrijke aandeel in bijna elke Tilburgse aanval, Nasser el Khayati omdat hij wekelijks laat zien bij ADO Den Haag één van de weinige creatievelingen te zijn, terwijl Michel Vlap bij sc Heerenveen ongelooflijk productief is. Het trio blijft Ajax-middenvelder Donny van de Beek (6,34) maar nipt voor. 

* De cijfers geven een gemiddelde weer van de Nederlandse media De Telegraaf, Algemeen Dagblad en Voetbal International. Er worden alleen cijfers uitgedeeld aan spelers die minimaal 50% van de wedstrijden hebben gespeeld en daarin ook een beoordeling hebben ontvangen.

ne[project:vgzm;] {endif}
Eredivisiepoule
Nieuws: Voetbal Headlines.nl | Voetbal Headliner