07.05.2019 09:30

AZ en Feyenoord ook winnaars dankzij bekerzege Ajax

Ajax won zondagavond in De Kuip de TOTO KNVB Beker door Willem II met 0-4 te verslaan. Dat heeft gezorgd voor enkele wijzigingen in de verdeling van de Europese plekken en de play-offs in de Eredivisie. 

Vooral voor Feyenoord en AZ Alkmaar betekende de bekeroverwinning van Ajax goed nieuws. Het door Ajax verdiende Europa League-ticket schuift namelijk door in de competitie, aangezien de Amsterdammers al verzekerd zijn van een plaats bij de top twee in de Eredivisie, alsmede voor het spelen van voorrondes in de Champions League. Feyenoord is verzekerd van plek drie en krijgt nu het Europa League-ticket van Ajax.

De Rotterdammers komen door de bekerzege van Ajax niet in de tweede, maar in de derde voorronde van de Europa League terecht. AZ Alkmaar heeft in de laatste twee Eredivisie-wedstrijden voldoende aan twee punten om zeker te zijn van plaats vier. Daarmee kwalificeert de ploeg van John van den Brom zich voor de tweede voorronde van de Europa League. Als Willem II de beker had gewonnen, moesten de Alkmaarders play-offs spelen.

De play-offs om Europees voetbal worden door de overwinning van Ajax dus niet door de nummers vier tot en met zeven afgewerkt, maar door de ploegen die na 34 wedstrijden op de plaatsen vijf tot en met acht staan. Dat zijn momenteel FC Utrecht, Heracles Almelo, Vitesse en Willem II. Ook FC Groningen lijkt nog een kanshebber om de play-offs te bereiken, terwijl ADO Den Haag, sc Heerenveen, PEC Zwolle en VVV-Venlo alleen in theorie nog bij de eerste negen kunnen eindigen.

 

Eredivisiepoule
Nieuws: Voetbal Headlines.nl | Voetbal Headliner