17.05.2019 10:00

De 5: grootste Eredivisie-talenten van afgelopen seizoen

Elke vrijdagochtend om 10.00 uur presenteren wij de rubriek 'De 5'. Je kunt opvallende feiten verwachten, mooie stadions, lastige tegenstanders en/of lachwekkende momenten. Deze week kijken we naar de vijf grootste Eredivisie-talenten (volgens de spelersranking) die momenteel 21 jaar of jonger zijn. Spelers als Frenkie de Jong, Jerdy Schouten, Sam Lammers en David Neres zijn dus net iets te oud. 

1 – Matthijs de Ligt (Ajax)
Mogen we Matthijs de Ligt, die al vijftien Oranje-interlands speelde, de Europa League-finale haalde, 77 Eredivisie-duels op zijn naam heeft en de halve finale van de Champions League bereikte, nog wel als talent zien? Eigenlijk niet, maar het blijft imponerend wat De Ligt liet zien afgelopen seizoen. Hoewel hij met zijn negentien jaar nog twee keer mee zou mogen doen aan de verkiezing van grootste Eredivisie-talent lijkt dat er niet van te komen. De aanvoerder van Ajax staat in de nadrukkelijke belangstelling van alle topclubs in Europa en zal zeer waarschijnlijk deze zomer al de stap naar het buitenland maken.

2 – Martin Ødegaard (Vitesse)
Vorig seizoen speelde Ødegaard al in de Eredivisie, maar de huurling van Real Madrid maakte geen al te grote indruk bij sc Heerenveen. In Friesland was hij amper betrokken bij een doelpunt, terwijl dat dit seizoen als speler van Vitesse wel anders is. De Noorse middenvelder annex buitenspeler is de spelmaker van de Arnhemmers, scoorde tienmaal en gaf acht assists. Met een betrokkenheid bij achttien Vitesse-treffers had hij het grootste aandeel van alle spelers van de Arnhemse club. 

3 – Steven Bergwijn (PSV)
Dit seizoen was dé doorbraak van Steven Bergwijn. Een jaar geleden wisselde hij nog stuivertje met de inmiddels naar Brighton & Hove Albion vertrokken Jürgen Locadia. Vooral in de eerste seizoenshelft imponeerde Bergwijn. Met zijn explosiviteit kon eigenlijk geen enkele verdediger hem stoppen. Na de winterstop kreeg de vleugelaanvaller van PSV net als zijn ploeg een kleine dip. Buitenlandse topclubs weten echter genoeg: Bergwijn is één van de grootste aanvallende talenten van Europa. 

4 – Michel Vlap (sc Heerenveen) 
Aanvallende middenvelder Michel Vlap vormde een geweldig tandem samen met PSV-huurling Sam Lammers. Beide spelers waren dit seizoen flink trefzeker en scoorden zestien keer namens sc Heerenveen. Lammers gaf wel één assist meer, vijf om vier assists in het voordeel van de spits. Vlap, die vorig seizoen niet eens in de helft van de Eredivisie-wedstrijden een basisplek kreeg, is inmiddels uitgegroeid tot een absolute sterkhouder bij de ploeg uit Friesland. 

5 – Dan Crowley (Willem II)
Naar eigen zeggen stond Dan Crowley in de belangstelling van Ajax. Niet geheel verrassend, want de voormalig jeugdspeler van Arsenal FC is dé architect dit seizoen bij de ploeg van Adrie Koster. Juist daarom was Crowley zo teleurgesteld toen hij in de TOTO KNVB beker-finale tegen Ajax om tactische redenen op de bank werd gezet. Of Crowley, dit seizoen goed voor vijf doelpunten en zeven assists, de stap naar Ajax kan maken, is de vraag. Wellicht kan hij het middenveld van Feyenoord voorzien van creativiteit. 

 

Eredivisiepoule
Nieuws: Voetbal Headlines.nl | Voetbal Headliner