22.05.2019 14:30

Clubs moeten in Europa verdiend prijzengeld deels afstaan

Per volgend seizoen gaan er een aantal zaken veranderen in de Eredivisie. Zo moeten clubs die Europees voetbal spelen 5% van hun UEFA inkomsten uit de groepsfase en 3,75% uit de knockout-fase verdelen onder de niet-Europese deelnemers in de Eredivisie. 

Afgaande op het behaalde prijzengeld van dit seizoen zouden Ajax en PSV gezamenlijk ongeveer een kleine zes miljoen euro (Ajax ruim 4 miljoen en PSV 1,75 miljoen euro) moeten verdelen onder de Eredivisie-clubs die geen Europees voetbal speelden. Aanvankelijk was dit geld bedoeld voor clubs die op natuurgras speelden, om ploegen met kunstgrasvelden aan te moedigen om ook over te stappen op natuurgras. Wat de precieze verdeling is van de gelden is niet bekend, maar de bedragen lijken in eerste instantie te komen bij de clubs met natuurgras.

Veranderagenda
Bovenstaande is één van de punten dat is besproken in de veranderagenda van november 2018 die per 2020/21 zou ingaan. Echter in de vergadering van vennoten is besloten deze maatregel door te voeren vanaf 1 juli 2019. Maar bovengenoemde wijziging is niet de enige die plaatsvindt in het nieuwe seizoen. Aangezien de maatregelen bijdragen aan het verbeteren van de kwaliteit van de Eredivisie, zijn ze vervroegd ingegaan. 

Het betreft onder meer de volgende maatregelen die dus al met ingang van het seizoen 2019-2020 worden ingevoerd:

  • Nummer 18 en 17 van de Eredivisie degraderen rechtstreeks naar de Keuken Kampioen Divisie. De nummers 1 en 2 van de Keuken Kampioen Divisie promoveren rechtstreeks. Nummer 16 van de Eredivisie neemt deel aan de promotie/degradatie play-offs. Deze maatregel draagt eraan bij dat de beste clubs in de Eredivisie spelen.
     
  • Clubs die zich geplaatst hebben voor de groepsfase van een Europese Clubcompetitie stromen bij de laatste 32 clubs in tijdens het TOTO KNVB bekertoernooi. Deze wedstrijden worden allemaal na afronding van de groepsfase van de Champions League en de Europa League gespeeld. Deze maatregel draagt eraan bij dat clubs maximaal kunnen presteren in de Europese clubcompetities.
     
  • Er komt meer flexibiliteit in het vaststellen van speeldagen en aanvangstijden om de arbeid/rust verhouding tussen wedstrijden voor clubs die spelen in de Champions League of Europa League te verbeteren. Ook deze maatregel draagt eraan bij dat clubs maximaal kunnen presteren in de Europese clubcompetities.
     
  • De solidariteit in de verdeling van de mediagelden neemt met 10% toe. De ratio tussen de nummer 18 en 1 verbetert van 1 : 5,3 naar 1 : 4,8. Deze evenwichtigere verdeling draagt bij aan het sterker worden van kleinere clubs in de Eredivisie.
     
  • Clubs die deelnemen aan de Europa League of de Champions League verdelen 5% van hun UEFA inkomsten uit de groepsfase en 3,75% uit de knock-out fase daaropvolgend onder de niet-Europese deelnemers in de Eredivisie. Deze gelden komen in eerste instantie voornamelijk terecht bij de clubs die in de Eredivisie op natuurgras spelen. Deze maatregel motiveert clubs om over te stappen op natuurgras en maakt niet-Europese deelnemers in de Eredivisie sterker.
     
  • Er is een herenakkoord gesloten tussen de clubs die een jeugdopleiding met een internationale status hebben. Dit akkoord houdt in dat deze clubs geen jeugdspelers meer bij elkaar weghalen. Deze maatregel zorgt ervoor dat investeren in jeugdopleidingen beter loont wat bijdraagt aan de sportieve kwaliteit van de clubs in de Eredivisie.
     
  • 15% van de solidariteitsgelden die de Eredivisieclubs ontvangen vanuit de UEFA worden beschikbaar gesteld aan de clubs in de Keuken Kampioen Divisie. Net als in de Eredivisie zullen ook deze gelden op een wijze verdeeld worden dat ze bijdragen aan meer solidariteit in verdeling van middelen en het motiveren van investeren in jeugdopleiding.

 

Eredivisiepoule
Nieuws: Voetbal Headlines.nl | Voetbal Headliner