25.06.2019 14:34

Waarom PSV en Europese top achter Van den Berg aanzit

Sepp van den Berg staat op het punt te vertrekken bij PEC Zwolle. Het zeventienjarige talent trainde al niet meer mee, omdat PSV, Bayern München en Liverpool voor zijn handtekening gaan. Maar wat maakt Van den Berg zo gewild?

Maart 2018 verscheen Van den Berg voor het eerst aan de aftrap in de Eredivisie. Drie maanden na zijn zestiende verjaardag stond hij centraal achterin tegen regerend landskampioen Feyenoord. Alleen Wim Kras was jonger dan Van den Berg toen hij in 1959 namens FC Volendam aan de aftrap stond tegen Ajax, op vijftienjarige leeftijd. Sindsdien speelde Van den Berg nog 22 wedstrijden in de Eredivisie.

Trainer John van 't Schip en Jaap Stam durfden het geregeld aan met de piepjonge Van den Berg. In tien wedstrijden begon hij afgelopen seizoen in de basis, nog vijf keer mocht hij invallen. In die duels pakte hij geen enkele kaart.

Ook zijn opbouwende kwaliteiten zullen de scouts zijn opgevallen. Van de achterhoedespelers van PEC Zwolle die het meest in actie kwamen - Kenneth Paal, Kingsley Ehizibue, Thomas Lam, Bram van Polen en Darryl Lachman - had Van den Berg de hoogste passzuiverheid. 88,4 procent van zijn verstuurde passes bereikten de gewenste bestemming. Ter vergelijking: befaamde opbouwer Matthijs de Ligt heeft een passzuiverheid van 88,8 procent.

Minpunt op het rapport
Groot verbeterpunt voor Van den Berg is zijn kopkracht. Met 1 meter en 89 centimeter is hij niet per se klein, maar toch wordt hij opvallend vaak afgetroefd in de lucht. Gemiddeld genomen won hij nog niet één kopduel per wedstrijd. Collega Van Polen is tien centimeter kleiner, maar won gemiddeld 2,4 luchtduels per wedstrijd.

Droomtransfer
In de strijd tussen PSV, Bayern München en Liverpool hebben The Reds volgens Voetbal International de beste papieren. De marktwaarde van Van den Berg, die tot medio 2020 een contract heeft, is twee miljoen euro. Een goede onderhandelingspositie heeft PEC Zwolle dus niet, want de centrale verdediger kan anders volgend jaar gratis de deur uitlopen.

Eredivisiepoule
Nieuws: Voetbal Headlines.nl | Voetbal Headliner