10.08.2019 11:08

Kompany kent historische valse start met Anderlecht

Vincent Kompany werd afgelopen zomer aangesteld als speler/coach van RSC Anderlecht na een mislukt seizoen, maar onder het nieuwe bewind gaat het nog niet veel beter. Na drie wedstrijden is de ploeg nog altijd zonder zege.

Vrijdagavond werd tegen KV Mechelen (0-0) voor de derde wedstrijd op rij niet gewonnen. Eerder werd ook een doelpuntloos punt gepakt tegen Royal Excel Mouscron Péruwelz (0-0) en was KV Oostende (1-2) te sterk in de seizoensopening. Voor het eerst sinds het seizoen 1998/1999 is de Belgische recordkampioen zonder zege in de eerste drie duels. Destijds was de Nederlander Arie Haan de trainer.

De seizoenen 1972/1973, 1978/1979 en 2007/2008 staan in de boeken als de slechtste starten van het seizoen. In ieder van die jaren werden er maar tien punten uit de eerste tien duels gepakt, een gemiddelde van één punt per wedstrijd. Met maar twee punten uit de eerste drie wedstrijden zitten Kompany en co zelfs nog onder dat gemiddelde.

Kompany stuurt zijn ploeg aan vanaf het veld. In de gespeelde wedstrijden liet hij zichzelf negentig minuten lang binnen de lijnen staan. De Nederlandse nieuwelingen, Michel Vlap en Philippe Sandler, hebben ook niet te klagen over speeltijd. Vlap stond ook driemaal in de basis - en scoorde al bij zijn competitiedebuut - terwijl Sandler de laatste twee wedstrijden achterin aan de zijde van Kompany stond.

Topclub in crisis
Het verval van Anderlecht is twee jaar geleden ingezet. Sinds het laatste kampioenschap in 2017 stonden er liefst zeven verschillende trainers - waaronder Fred Rutten - voor de groep, die het allen niet aan de praat kregen. Het kalenderjaar 2018 was met achttien nederlagen ongeëvenaard slecht en vorig seizoen wist de club zich niet voor Europees voetbal te plaatsen. Voor het eerst in 56 jaar trekt Paarswit niet langs de Europese velden.

Eredivisiepoule
Nieuws: Voetbal Headlines.nl | Voetbal Headliner