22.09.2019 22:34

Traditionele top drie met beste ongeslagen reeks in jaren

Door het gelijke spel in de topper tussen PSV en Ajax (1-1) en de hele late gelijkmaker van Feyenoord op bezoek bij FC Emmen (3-3), is de traditionele top drie nog zonder nederlaag. In het seizoen 1997/1998 hadden de clubs die status voor het laatst nog na zes speelronden.

PSV en Ajax konden in Eindhoven allebei vertrouwen op de spelers met de juiste reputatie. Quincy Promes opende voor de bezoekers de score, met zijn derde goal in drie wedstrijden tegen PSV. Dat maakt de Eindhovenaren zijn favoriete tegenstander, tegen geen enkele club was hij vaker trefzeker.

Donyell Malen trok de stand weer gelijk namens PSV. De spits is in ongekende bloedvorm en dat bekroonde hij met een doelpunt tegen Ajax. De laatste zes Eredivisie-goals van PSV werden stuk voor stuk door Malen gemaakt. Na de krachtmeting komen Ajax en PSV op veertien punten, maar zijn de Amsterdammers koploper met een iets beter doelsaldo.

Feyenoord met de schrik vrij
De traditionele top drie wordt gecomplementeerd door Feyenoord, al draaien de Rotterdammers totaal niet bovenaan de ranglijst mee. Tegen FC Emmen kwam de ploeg van Jaap Stam op een comfortabele 0-2 voorsprong, maar werd die volledig uit handen gegeven tot 3-2. Jens Toornstra redde in blessuretijd de ongeslagen status van Feyenoord.

Al na twaalf minuten was de marge twee doelpunten in het voordeel van Feyenoord, maar een zege leverde het niet op. In februari 2014 gaven de Rotterdammers voor het laatste een verschil van twee doelpunten uit handen. Op bezoek bij FC Twente knokten de Tukkers zich destijds terug naar een 2-2 gelijkspel.