25.09.2019 21:39

100 Eredivisie-duels: Ajax met én zonder Van de Beek

Donny van de Beek speelt woensdagavond tegen Fortuna Sittard zijn honderdste Eredivisie-wedstrijd voor AFC Ajax. Op 29 november 2015 maakte hij zijn debuut in de hoofdmacht in het gewonnen uitduel met PEC Zwolle (0-2). Sindsdien zijn er honderd wedstrijden verstreken met Van de Beek in het rood-wit van de Amsterdammers. Tijd om de balans op te maken.

In honderd Eredivisie-duels wist de middenvelder 22 goals te maken en 21 assists te geven. Mits AFC Ajax vanavond wint, is Van de Beek 78 keer als winnaar van het veld gestapt. Sinds het seizoen 2015/16 - waarin Van de Beek zijn debuut maakte - speelde AFC Ajax 41 wedstrijden zonder hem. Hiervan werden er 29 omgezet in winst. Het winstpercentage mét Van de Beek is 78 procent, weggezet tegen 71 procent als hij niet meespeelt. 

In het Eredivisie-tijdperk Van de Beek werden er 285 AFC Ajax-doelpunten gemaakt. Zonder de middenvelder werd er in de overige 41 wedstrijden 103 keer gescoord. Dat betekent dat er mét Van De Beek gemiddeld 2,58 doelpunten per wedstrijd werden gemaakt. Wanneer hij niet van de partij was werd er gemiddeld 2,51 keer per duel gescoord door de Amsterdammers. Kortom: De cijfers verschillen niet bijzonder veel van elkaar. Toch vallen de statistieken positief uit voor de belangrijke Ajacied. Als Van de Beek speelt, speelt AFC Ajax over het algemeen beter. 

 

 

Eredivisiepoule
Nieuws: Voetbal Headlines.nl | Voetbal Headliner