02.10.2019 07:45

Tijdrekkende Onana kreeg vaker geel dan concurrentie

FC Groningen-verdediger Django Warmerdam werd afgelopen weekend tijdens het Eredivisie-duel met Ajax door scheidsrechter Björn Kuipers met een tweede gele kaart van het veld gestuurd vanwege vermeend tijdrekken. 

Er was direct het verwijt dat spelers van de drie topclubs Ajax, PSV en Feyenoord veel minder vaak geel kregen vanwege tijdrekken. Vooral Ajax-keeper André Onana moest het ontgelden, want volgens de publiekelijke opinie heeft de sluitpost uit Kameroen daar ook een flink handje van. Echter is Onana de afgelopen jaren ook daadwerkelijk flink bestraft vanwege tijdrekken. Leggen we zijn kaartenaantal naast die van Jeroen Zoet en Kenneth Vermeer, valt op dat Onana een stuk meer gele prenten heeft ontvangen in veel minder wedstrijden.

Sinds Onana het stokje overnam van Jasper Cillessen kwam de Ajax-keeper 106 keer uit in de Eredivisie. Daarin ontving hij acht gele kaarten, waarvan zeven laat in de tweede helft. Zoet keepte 267 Eredivisie, waarvan 67 als speler van RKC Waalwijk. Alleen zijn duels als PSV-doelman meegerekend, kreeg Zoet zes gele kaarten in tweehonderd wedstrijden. Vermeer ontving 4 keer geel in 194 optredens namens Ajax en Feyenoord. 

Zowel Onana, Zoet als Vermeer is nog nooit met een tweede gele kaart van het veld gestuurd, laat staan vanwege tijdrekken. Dat heeft er zeer waarschijnlijk ook mee te maken dat zij als keeper van een topclub minder vaak in een situatie terechtkomen waarin Wamerdam zich tegen Ajax bevond. 

Aantal gele kaarten voor Onana, Zoet en Vermeer in de Eredivisie:

 • André Onana (als keeper van Ajax)
  106 Eredivisie duels
  8 gele kaarten
   
 • Jeroen Zoet (als keeper van PSV)
  200 Eredivisie duels
  6 gele kaarten
   
 • Kenneth Vermeer (als keeper van Feyenoord en Ajax)
  194 Eredivisie duels
  4 gele kaarten

 

Eredivisiepoule
Nieuws: Voetbal Headlines.nl | Voetbal Headliner