09.11.2019 09:01

Koeman benadeelt Bizot flink in definitieve selectie

In tegenstelling tot Kenneth Vermeer en Jeroen Zoet, mag Marco Bizot zich komende week niet melden in Zeist bij het Nederlands Elftal. Bizot kwam niet door de schifting van Ronald Koeman en blijft zodoende bij AZ Alkmaar. Wanneer we de statistieken van de doelmannen erbij pakken, is dat zeer opmerkelijk te noemen.

Om te beginnen heeft de AZ-goalie dit seizoen al twaalf keer zijn doel schoongehouden in alle competities. Daarmee doet hij het al ruimschoots beter dan zijn collega-keepers Zoet (3) en Vermeer (2). Dit gegeven kunnen we nog wijten aan de verdediging, maar ook het reddingspercentage van Bizot is een stuk beter dan van de PSV- en Feyenoord-doelmannen. Bizot stopte dit seizoen 78,95 procent van de schoten die op hem afkwamen, terwijl Zoet en Vermeer het aanzienlijk minder doen met respectievelijk 63,16 en 62,07 procent.

Statistiekenbureau Opta maakt gebruik van het xGot-model. Dat wil zeggen: Kwaliteit van schoten op doel. Ook hier komt Bizot als beste keeper van de Eredivisie uit de bus, samen met André Onana. Bizot heeft in alle competities twaalf tegentreffers moeten incasseren, terwijl hij een xGot van 15,4 heeft. Dit wil zeggen, dat de AZ-doelman 3,4 doelpunten minder heeft tegen gekregen dan we zouden mogen verwachten. Zoet doet het beduidend minder. De keeper van de Eindhovenaren kreeg bijna acht doelpunten meer om zijn oren dan we zouden mogen verwachten.

Opta’s xGot-model

  1. Marco Bizot – 15,4 xGot en 12 tegendoelpunten (-3,4)
  2. Kenneth Vermeer – 23,1 xGot en 27 tegendoelpunten (+3,9)
  3. Jeroen Zoet – 18,3 xGot en 26 tegendoelpunten (+7,7)

 

Eredivisiepoule
Nieuws: Voetbal Headlines.nl | Voetbal Headliner