03.08.2013 22:45

FC Groningen overklast NEC in het openingsduel en laat flitsend vleugelspel zien

NEC is in de eerste speelronde in de Eredivsie hard onderuit gegaan in eigen huis door met 4-1 te verliezen van FC Groningen. Ondanks de aankopen die gedaan zijn bij NEC, leek het positiespel nog niet volledig ontwikkeld en daar maakte de Noordelingen dankbaar gebruik van. In de eerste helft domineerde FC Groningen veertig minuten lang. Het combinatiespel was goed, er werd veel druk gezet en vooral de vleugelspelers Filip Kostić en Tjaronn Chery vielen ten positieve op. In de eerste helft was het Chery die de show stal. Na tien minuten profiteerde hij van een fout van doelman Johnsson en maakte zo de eerste goal voor Groningen dit seizoen. Een kwartier later was hij de aangever voor het tweede doelpunt van Groningen, gemaakt door Andraž Kirm. FC Groningen hoopte met deze 2-0 stand de rust te halen, maar niets was minder waar. Een voorzet van Hemlein in de slotminuten van de eerste helft, zorgde voor de 2-1 van Navarone Foor.

In de tweede helft probeerde NEC druk te zetten en het Groningen moeilijk te maken, maar dat leek een onrealistisch streven. Het team van trainer Erwin van de Looi was vandaag zeer sterk en Kostić nam in de tweede helft de rol van smaakmaker op zich. Met een flink aantal rushes aan de linkerkant zorgde hij voor dreiging en uiteindelijk voor een doelpunt. Na tien minuten in de tweede helft ontsnapte de Serviër aan zijn bewaker Bovenberg en bracht de bal voor. Daar stond Teixeira te wachten en hij schoot de 3-1 binnen.

Na de 3-1 leek de wedstrijd beslist en kon NEC niet meer op krachten komen om nog echt gevaarlijk te worden. De Engelse spits Michael Higdon kon niet gevonden worden in de punt van de aanval en daar was het spel van NEC toch voornamelijk op gericht. Na 90 minuten leek het niet erger te kunnen voor de ploeg van Alex Pastoor, maar Groningen was nog niet klaar met scoren. Andraž Kirm speelde een prima wedstrijd aan de rechterkant van Groningen en gaf in de laatste minuut nog een prima voorzet, die door invaller Zivkovic bekroond werd tot doelpunt. 4-1 is uiteindelijk de einduitslag tussen NEC en FC Groningen. Een voortreffelijke start voor de fans uit het Hoge Noorden en werk aan de winkel voor de spelers van NEC.